Folk på vei inn i Trigana Airs kontorer i Jakarta søndag etter meldingen om at et fly var savnet i delstaten Papua. Landets myndigheter meldte senere at flyet er funnet styrtet. Foto: Darren Whiteside / Reuters / NTB scanpix

Indonesiske myndigheter bekrefter flystyrt

Indonesiske myndigheter sier det savnede Trigana Air-flyet med 54 personer om bord er funnet styrtet i Papua-provinsen i landet.

Lederen for landets luftfartsmyndigheter, Suprasetyo, bekrefter funnet på en pressekonferanse søndag. Det er landsbyboere i provinsen som har funnet vraket av ATR 42-flyet med 49 passasjerer og en besetning på fem.

– Ifølge dem har flyet krasjet i Tangok-fjellet. Vi holder fortsatt på med å verifisere opplysningene, sier Suprasetyo, som bare bruker ett navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når redningsmannskaper kan ta seg fram til vraket, er uklart. Blant passasjerene er 44 voksne og fem barn.

Flyet var på vei fra Sentani lufthavn i provinshovedstaden Jayapura til flyplassen Oksibil da det forsvant i 15-tiden lokal tid søndag. Det var dårlig vær i ulykkesområdet.

Måtte snu

Flykontrollsenteret mistet kontakten med flyet en halvtime etter avgang, ti minutter før flyet skulle inn for landing.

– Det hadde tatt kontakt med tårnet for å få tillatelse til nedstigning, sier kaptein Beni Sumarayanto i flyselskapet Trigana Air til AFP. Selskapet opplyser at folk i området mente å ha hørt lyden av en flystyrt.

Et fly ble sendt inn over området for å speide like etter at ATR 42-flyet forsvant.

– Men været var veldig dårlig og flyet måtte snu. Oksibil er et område med mange fjell, og været er svært uforutsigbart. Det kan raskt bli tåkete, mørkt og mye vind, sier kaptein Beni Sumarayanto i Trigana Air.

Han sier selskapet tror forsvinningen skyldes det dårlige været.

Letemannskaper forbereder søk i området Oksibil mandag morgen, ifølge lokale nettaviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tordenvær

Indonesiske tjenestemenn sier til CNN at været var godt da flyet tok av fra Jayapura, men kanalens meteorolog sier det var tordenbyger i et fjellområde som ligger langs den planlagte ruta.

Været kan forverres de nærmeste dagene, noe som kan gjøre redningsinnsatsen vanskelig. Enkelte av fjelltoppene i området er 3.000 meter høye.

Trigana Air er et lite flyselskap som kun flyr innenriksruter i Indonesia. Selskapet har stått på EUs svarteliste siden 2007, noe som innebærer at det vurderes som for utrygt til å fly i Europa.

Ifølge nettsiden Aviation Safety Network, som registrerer ulykker og alvorlige hendelser i luftfarten, har selskapet hatt 14 alvorlige hendelser siden 1991. Ti fly er blitt avskrevet i perioden.

Papua-provinsen utgjør den vestlige delen av øya New Guinea.

Sikkerhetstiltak

Det har vært stilt spørsmål ved flysikkerheten i Indonesia, som bare det siste året har hatt to store ulykker.

I desember i fjor styrtet et AirAsia-fly på vei fra den indonesiske byen Surabaya til Singapore. Alle de 162 om bord omkom. I etterkant innførte indonesiske myndigheter nye tiltak for å styrke flysikkerheten.

Indonesias president har også lovet at landet skal sjekke sine militærfly, etter at et militært transportfly styrtet nord i landet i juli. 100 mennesker omkom i ulykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
USA har utført det første dødelige luftangrepet mot IS fra Tyrkia
Les også
Tyrkias kamp mot IS
Les også
Promilletatt flybesetning framstilles for varetekt
Les også
Air France fjernet Israel fra kartet
Les også
Styrmann blåste til 1,44 i promille på Gardermoen