Jeg mener vi bør våge å være mer tydelige, konkrete og kontroversielle enn det vi er.Biskop Tor B. Jørgensen om kirkens miljøkamp, til Vårt Land

Ikke stresset av homohelbredelse

I Svenska kyrkan er bønn om endring av seksuell legning forbudt. I Norge lar kirketoppene seg ikke stresse av slik forbønn.

- Jeg reg­ner med at det har skjedd og at det fort­satt skjer der­som noen ber om det, sier di­rek­tør i Kirke­rå­det Jens-Pet­ter John­sen.

Av­slø­ring

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hold­nin­gen til bønn om end­ring av ho­mo­fi­les sek­su­el­le leg­ning er gans­ke an­ner­le­des i Den nors­ke kirke enn i søs­ter­kir­ken på den andre siden av kjø­len, Svens­ka Kyr­kan.

Svensk TV send­te denne uken, som Dagen for­tal­te i går, den sterkt kon­tro­ver­si­el­le do­ku­men­ta­ren Uppdrag gransk­ning.

Der ble det ved hjelp av for­fals­ket iden­ti­tet og skjult ka­me­ra av­slørt at svens­ke kon­ser­va­ti­ve pres­ter var vil­li­ge til å be til Gud om end­ring av en ung manns sek­su­el­le leg­ning.

Dette er sær­lig kon­tro­ver­si­elt siden Svens­ka kyr­kans kirke­møte i 2005 ved­tok at pres­ter ikke skal støt­te eller delta i for­søk på å endre men­nes­kers leg­ning.

I for­bin­del­se med pro­gram­met be­kref­tet erke­bis­kop An­ders Wej­ryd at slik prak­sis ikke skal fore­kom­me i Svens­ka Kyr­kan. Pres­ter som li­ke­vel gjør det skal nå få sin eg­net­het vur­dert av bispe­dømme­rå­det.

Bønn uan­sett si­tua­sjon

I Den nors­ke kirke fin­nes det ikke noen slik regel.

- Vi har ingen slik be­stem­mel­se fra kirke­rå­det eller kirke­mø­tet i Den nors­ke kirke. Vi har hel­ler ikke vært i nær­he­ten av å få det, sier kirke­råds­di­rek­tør Jens-Pet­ter John­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han for­tel­ler at de­bat­ten her til lands i ste­det hand­let om hvor­vidt en skal ha an­led­ning til å be for men­nes­ker uan­sett livs­si­tua­sjon.

I Den nors­ke kirke ville et slikt spørs­mål vært be­hand­let som et pas­to­ralt spørs­mål, og ikke et spørs­mål der en har satt ned en of­fent­lig me­ning fra Den nors­ke kirke, for­kla­rer John­sen.

- Tror du at det fore­går i Den nors­ke kirke?

- Jeg vet ikke, men jeg reg­ner med at det har skjedd og at det fort­satt skjer der­som noen ber om det, sier John­sen.

Vil ha åpen­het

Selv ikke den ho­mo­li­be­ra­le bis­kop Tor B. Jør­gen­sen i Sør-Hå­lo­ga­land bispe­døm­me lar seg stres­se av at det i Den nors­ke kirke fore­går bønn om end­ring av ho­mo­fi­les sek­su­el­le leg­ning.

- Jeg vil hel­ler ha åpen­het om spørs­må­let enn å un­der­tryk­ke en­kel­te stand­punkt, sier Jør­gen­sen til Dagen.

Han tror det er re­la­tivt an­er­kjent at det fin­nes dem i Den nors­ke kirke som anser at sek­su­ell leg­ning kan end­res og som ville del­tatt i en slik for­bønn om man ble bedt om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det ek­sis­te­rer både blant men­nes­ker med ho­mo­fil leg­ning og andre. Så jeg for min del antar at det er pres­ter som ten­ker slik, og som kan be bøn­ner langs en slik linje. Jeg anser det ikke som noen ho­ved­opp­ga­ve for oss å skul­le forby den typen for­bønn, sier Jør­gen­sen.

Bis­ko­pen tror Svens­ka kyr­kans ved­tak kan bidra til å holde prak­si­sen skjult, noe han mener er uhel­dig.

- Jeg øns­ker en åpen sam­ta­le om dette sen­si­ti­ve te­ma­et. Vi tren­ger en sam­ta­le som er både fag­lig, teo­lo­gisk og pas­to­ral om hva dette betyr og ikke betyr. Jeg vil ta til orde for re­spekt­full­het og åpen­het frem­for me­ka­nis­mer som gjør at en blir un­der­trykt, sier Jør­gen­sen.

Han rea­ge­rer på de me­to­de­ne svensk TV har brukt.

- At en gir seg ut for å komme med pro­blem­stil­lin­gen og øns­ker hjelp, bare for å lokke noen, det ten­ker jeg er en me­to­de som i seg selv er så pro­ble­ma­tisk at man burde slup­pet den. Det er uhe­der­lig og ned­ver­di­gen­de, sier bis­ko­pen.

Kan hjel­pe

In­for­ma­sjons­le­der Espen Otto­sen i Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band kal­ler det tra­gisk om pres­ter ikke får be for men­nes­ker som selv øns­ker det.

- Noe er helt galt hvis det er slik at en kir­kes pres­ter og pre­di­kan­ter ikke skal kunne be for men­nes­ker som øns­ker kon­kret for­bønn. Det er jo det som ser ut til å være bud­ska­pet i denne do­ku­men­ta­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv har han truf­fet flere som har sagt at for­bønn har hjul­pet dem å hånd­te­re uøns­ke­de ho­mo­fi­le fø­lel­ser.

- Men da er det satt inn i en stør­re sam­men­heng med sjele­sorg, sam­ta­le og vei­led­ning, pre­si­se­rer han.

- Det er vik­tig å ikke frem­stil­le bønn som en enkel løs­ning. Ingen krist­ne må hel­ler love mer enn Gud har tenkt å holde. For en del vil en ho­mo­fil ori­en­te­ring være noe man må leve med gjen­nom livet. På samme måte som andre kan opp­le­ve ut­ford­rin­ger ved sin sek­su­ali­tet som ikke Gud bare fjer­ner. Men hvis men­nes­ker øns­ker for­bønn så skal det uhyre mye til for at en skal si nei, sier Otto­sen.

- Skyl­des kri­tik­ken uklok opp­før­sel fra krist­ne?

- Mu­li­gens, men i så fall synes jeg det ville truf­fet mye bedre for 15 år siden, sier Otto­sen.

Uppdrag granskning

Svensk Televisions graveredaksjon. Ansvarlig for flere større prosjekter og store avsløringer.

Stod bak påståtte avsløringer om dopingbrukt i norsk skiidrett.

I onsdagens program brukte redaksjonen skjult kamera for å avsløre at konservative prester er villige til å be om at homofile følelser må avta hos dem som oppsøker forbønn.

Les også
Brukte skjult kamera mot konservative presterUppdrag granskning
Les også
- Prester har ikke lov til å snakke om taushetsbelagt informasjon
Les også
Usikker på om skjult kamera er rettferdiggjort