Hvit jul på fjellet og i nord

Hvis det ikke er snø der du bor, vil det mest sannsynlig ikke være snø der i julen heller. I år må man til fjells eller til Troms og Finnmark for å få hvit jul.

På Østlandet blir det mye pent vær både før jul, julaften og de første juledagene. Det blir lite eller ingen nedbør, men utsikter til tåke i lavlandet Østafjells, opplyser vakthavende meteorolog Siri Wiberg til NTB.

Dagene som kommer vil være preget av såkalt vestavær og det betyr regn og regnbyger på Vestlandet og videre nordover i Nordland. I Rogaland kommer høytrykket over Storbritannia til å spille inn, så her blir det lite nedbør. Bare i de ytre strøk i Troms og Finnmark vil nedbøren komme som snø, men heller ikke her blir det store mengder.

? Det blir snøbyger lengst i nord, og vi kan med temmelig stor sikkerhet love hvit jul i Troms og Finnmark, i hvert fall i kyststrøkene, sier Wiberg. Også på Svalbard er det snø, og her ventes oppholdsvær og etter hvert kaldere, ned mot minus 20 grader.

Mildt
Oslo-området får en juletemperatur på et par plussgrader om dagen og minusgrader om natten. På Vestlandet kan det ventes dagtemperaturer på 5-7 plussgrader. I Nordland kan det så vidt bli på minussiden i nord, og plussgrader i sør. På Finnmarksvidda blir det ganske kaldt i julen ? ned mot 15-20 minusgrader. Torsdag lå det 26 centimeter snø i Karasjok.

I Sør-Norge er det noen mil å reise til julesnøen for de fleste. Men i fjellområdene er det hvitt. Hemsedal hadde torsdag 28 centimeter snø, i Skåbu i Gudbrandsdalen var det hele 49 centimeter, mens Venabu i Oppland hadde 43 centimeter.

Det er i dagene framover også ventet perioder med til dels sterk vind langs kysten, spesielt fra Stad og nordover, der vindstyrken kan komme opp i storm. Også i Troms er det ventet perioder med vind opp i sterk kuling.

? Høytrykket over Storbritannia ligger ganske mye i ro, så det ser ut som vi får mye av det samme været også utover i romjulen, sier meteorolog Wiberg.

Store deler av det europeiske kontinentet berøres også av høytrykket over Storbritannia, så det blir mye fint vær sørover i julen. Men tåka vil henge over det europeiske kontinentet store deler av dagen, siden sola er for svak til å løse den opp.

? Dette kan skape problemer for flytrafikken, sier meteorologen. Også på Østlandet kan det ventes tåke i lengre perioder.

Statistikk
Barndommens jul var for de fleste voksne nordmenn alltid hvit. Men de siste ti årene har det slett ikke alltid vært like hvitt.

Oslo hadde for eksempel ikke snø verken i 1997, 2000 eller 2004. Sola utenfor Stavanger har ikke hatt snø på julaften siden 1994. Bergen hadde snøfrie julaftener fra 1997 ? 2000 og i 2002, 2003 og 2005. Værnes utenfor Trondheim hadde snøfri julaften sist i 1997, det samme hadde Tromsø. Bare Karasjok kan hittil ikke skilte med noen snøfrie julaftener. Men i 1981 lå det bare 8 centimeter snø på bakken.

NTB