Hundre dager med fornærmelser

I sine første 100 dager som president har Filippinenes president Rodrigo Duterte (71) ertet på seg både USAs president Barack Obama, FN og EU.

– Herr Obama, du kan dra til helvete, lød Dutertes alt annet enn hjertelige hilsen til den amerikanske presidenten tidligere denne uka.

Bakgrunnen for utfallet var som tidligere kritikken som rettes mot Dutertes krig mot narkomane og kriminelle på Filippinene. Over 3.000 mennesker er drept siden Duterte kom til makten og lovet å drepe 100.000 kriminelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge politiet har det vært en kraftig reduksjon av kriminalitet i landet etter at Duterte tok over.

Statsgodkjent vold

Amnesty International sier at Dutertes «første hundre dager som president har vært preget av en sjokkerende statsgodkjent vold».

Duterte har også kalt Obama «en horunge», men det har han senere angret på.

Den storkjeftede presidenten har også kommet med heftige utfall mot blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon som han har omtalt som «djevelen» og har truet med å trekke landet ut av verdensorganisasjonen. Men så ombestemte han seg og inviterte like godt Ban Ki-moon til Filippinene.

Han har også invitert EU til landet for å granske krigen han fører mot narkotika. Men samtidig viste han under et TV-intervju fingeren til EU og sa «fuck you» til dem.

Utfallet var en reaksjon på EU-parlamentets fordømmelse av «den nåværende bølgen av utenomrettslige henrettelser på Filippinene».

Populær i hjemlandet

Fredag ga Duterte beskjed til det amerikanske militæret om at landet ikke lenger vil patruljere eller holde marineøvelser sammen med USA i Sør-Kinahavet.

Duterte sier at han ønsker å stanse de 28 militærøvelsene som filippinske styrker vanligvis har med amerikanske styrker hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en tale i byen Davao sør i landet fredag sa han at «dette året vil bli det siste». Igjen langet han ut mot USA.

– Så lenge jeg er her, skal dere ikke behandle oss som en dørmatte, for dere vil angre på det. Jeg vil ikke snakke med dere. Jeg kan alltids gå til Kina, sa Duterte.

Den internasjonale kritikken har ikke gjort Duterte mindre populær i hjemlandet. En måling gjennomført i slutten av september viser at 76 prosent av de spurte er fornøyd med presidentens innsats. 11 prosent er misfornøyde, mens 13 prosent er usikre. (©NTB)