Hun drømmer om sekulær enstatsløsning

Palestinske Zeinab (28) vil helst bo i fred med jøder i en stat som ikke styres av religion.

– Jeg håper å være en inspirasjon slik at synet på kvinner kan endres i Hebron, sier Zeinab Shammas (28).

Hun er født, oppvokst og bor i den palestinske delen av Hebron by, en av de mest konservative stedene på Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nyseparerte, muslimske tobarnsmoren er ikke så glad i de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene og har likestilling mellom kjønnene som en av sine kjepphester.

At kvinner gir etter og godtar sin rolle i hjemmet er en stor utfordring, mener Zeinab. Videre må en kvinne helst følges rundt av en mann om hun skal noe sted.

Selv har Zeinab ofret tid med barna for selv å leve et friere liv. Fordi hun ønsker separasjon ser hun datteren på 9,5 år og sønnen på 7 år kun en gang i uken.

– Det er veldig vanskelig. Men barna vil ikke forlate sin mor. De vil ikke glemme meg. Jeg vil ta vare på dem og besøke dem på skolen og aktiviteter de er med på.

Nektet å være hjemme

Hverdagene går med til å jobbe som engelsklærer på et senter for voksne, samt som importkoordinator i et firma.

– Med én gang en kvinne er gift, mener samfunnet at hun bør være hjemme og ta seg av barn og ikke gjøre en innsats ute i samfunnet. Jeg insisterte på å jobbe. Jeg liker ikke stereotypen for kvinner.

– Skapte samfunnets forventninger problemer i ekteskapet?

– Ja, det påvirket ekteskapet. Jeg snakket med mannen min om at jeg ikke bare ville ha en rolle hjemme, og det forstod han, men samfunnet presset på ham slik at han endret mening igjen. Folk snakker og spør «hvorfor lar du det skje?».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Zeinab understreker at den lokale kulturen har med tradisjon og ikke nødvendigvis religion å gjøre.

Urettferdighet

En annen utfordring er palestinernes forhold til Israel. Zeinab forteller om et godt liv i Hebron, men at hun opplever det urettferdig og diskriminerende når Israel stenger av palestinske områder.

Det er også slitsomt når soldatene gjør det vanskelig og tidkrevende å komme seg gjennom kontrollposter, særlig for dem som skal arbeide på andre deler av Vestbredden.

I sommer har palestinske områder vært avsperret i Hebron etter en rekke knivangrep på soldater,drap på 13-årige Hallel mens hun sov i bosettingen Kiryat Arba, ogdrapet på Michael Mark mens han kjørte bil med familien sin.

– En gang måtte vi vente i fire timer for komme gjennom en port utenfor Betlehem. Du føler det som litt urettferdig når de annonserer at du kan dra, men så sier de nei når du er der.

Les også:Terrorlisten det siste året

Tåregass

For tiden bor Zeinab hjemme hos foreldrene i deres store hus nord i Hebron. Et par av hennes fem søstre serverer arabisk kaffe i den blomstrende bakgården. Grønne drueklaser henger langs hussiden.

Det er kort vei til europeiskeTIPHs store bygg, der blant annet nordmenn sørger for det midlertidige, internasjonale nærværet i Hebron som en slags buffer mellom Israel og palestinerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Huset er også i nærheten av den nordlige grenseposten, der det fredager kan være sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater. Når soldatene bruker tåregass mot steinkasterne sprer gassen seg i hele området og gjør at folk må holde seg innendørs.

– Det er veldig slitsomt. Hver fredag lukker vi vinduene og blir inne.

Les også:Uro i Abrahams by

Kritisk til knivstikking

Zeinab tar avstand fra knivangrep mot israelere, som det har vært svært mange av det siste året, særlig i Hebron-området.

Samtidig hevder hun at soldater iblant planter kniver ved palestinere etter at de har skutt dem.

Hun tror de som angriper er tenåringer som blir opprørt over hvordan palestinere behandles av soldatene og bosettere. Unge opplever at landet deres tas ulovlig av bosetterne.

– Vi har rett til å gjøre motstand mot Israel, men dette er ikke en god måte å gjøre det på. Unge bør ta vare på seg selv. Vi trenger dem til å studere og jobbe for landet og ikke kaste bort livet sitt.

Hun påpeker at noen palestinske nyhetskanaler oppfordrer unge til å «gjøre noe».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vil alltid påvirke en tenåring. Ideen om patriotismen har misledet oss slik at folk dør for å komme til Paradis. Noen tenåringer er skuffet over livet og kaster seg mot soldater, sier tobarnsmoren.

Ett land

Zeinab har ikke tidligere hørt om13-årige Hallel som ble drept av en mens hun sov i juni. Hun forklarer det med at hun ikke følger så mye med i nyhetene fordi det gjør henne sint.

– Om dette stemmer, gir det ingen mening. Palestineren vet at han vil bli drept.

– Er du for en en- ellertostatsløsning?

– Den beste løsningen er ett sekulært land uten religiøse partier. Det ville være mer rettferdig for oss. Men det er få som tror på noe slikt.

Hun mener at det heller ikke er mange som ser realistisk på at en eventuell palestinsk stat skulle være sekulær.

– Folk er konservative og mener at religion skal styre landet. I Israel fins det høyrevridde som er rasistiske overfor palestinere og arabere. Så jeg tenker - hvorfor ikke lage ett sekulært land for alle.

Hun mener at en ideell stat ikke har én dominant religion, da det både fins muslimer, jøder og kristne i landområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom Israel ikke var en jødisk stat, men sekulær, ville vi kanskje ikke møte diskriminering som palestinere.

Budskap til jøder

Zeinab har ingen jødiske venner, rett og slett fordi hun aldri møter vanlige jøder. Drar hun til israelskstyrte områder er det stort sett på turer med palestinere etter å ha fått innvilget tillatelse fra israelske myndigheter.

– Vi møter israelere kun når det gjelder forretninger eller reiser.

– Hva ville du sagt til en jøde på din egen alder?

– De er mennesker som meg. Vi er vennlige folk, men noen av oss gir et dårlig inntrykk av at vi er aggressive mot jøder. Jeg vil gjerne bli venn med jøder om de er hyggelige.

– Har du et budskap til israelerne?

– Ikke lytt til politikerne. De ødelegger alt. Vi er brødre og bør leve sammen i fred. Vi bør møte hverandre uten at noen skal si at «jeg er bedre enn deg», sier Zeinab.