Høyreradikale vil demonstrere i England

Planlegger flere store demonstrasjoner lørdag.

De høyre­ra­di­ka­le grup­pe­ne Bri­tish Na­tio­nal Party (BNP) og Eng­lish De­fen­ce Le­ague (EDL) plan­leg­ger store de­mon­stra­sjo­ner i Eng­land lør­dag. Anti­ra­sis­ter ad­va­rer om fare for en «ha­tets dag».

Lør­da­gens de­mon­stra­sjo­ner kan bli den størs­te mo­bi­li­se­rin­gen på Stor­bri­tan­nias ytre høyre fløy på 30 år, skri­ver Lon­don-avi­sen The Guar­di­an.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er vars­let mar­ke­rin­ger på 55 ulike ste­der så vel som i ho­ved­sta­den Lon­don - men ikke i Skott­land, Wales eller Nord-Ir­land.

- Dette hand­ler om at EDL vil for­sø­ke å få fram det hate­ful­le bud­ska­pet sitt til lo­kal­sam­funn over hele Eng­land. Hen­sik­ten er å nøre opp under so­sia­le spen­nin­ger, sier Nick Low­les i den anti­ra­sis­tis­ke or­ga­ni­sa­sjo­nen Hope not Hate (Håp, ikke hat).

De­mon­stra­sjo­ne­ne som den ytre høyre­fløy­en har vars­let, knyt­tes til dra­pet på sol­da­ten Lee Rigby i by­de­len Wool­wich sør­øst i Lon­don for halv­an­nen uke siden. BNPs leder Nick Griffin ville helst ha en pro­test­marsj i Wool­wich-om­rå­det, men fikk nei fra po­li­ti­et.

De størs­te mar­ke­rin­ge­ne lør­dag vil tro­lig finne sted i de nord­en­gels­ke byene Bir­ming­ham og Leeds så vel som i Luton like nord for Lon­don. Po­liti­styr­ker fra hele Eng­land er satt i be­red­skap foran de­mon­stra­sjo­ne­ne. (©NTB)

Les også
Anti-islamister får støtte på FacebookKlikk for å endre tekstSoldatdrapet i London