FRYKTER OPPTØYER I NORGE: Arve Mauseth er påtroppende nestleder i Norwegian Defence League (NDL). (Foto: Privat)

Anti-islamister får støtte på Facebook

Oppslutningen til høyreekstreme English Defence League har eksplodert etter soldatdrapet i London.

Arve Mau­seth er på­trop­pen­de nest­le­der i den anti-islams­ke grup­pen Nor­we­gi­an De­fen­ce Le­ague (NDL). Or­ga­ni­sa­sjo­nen opp­gir at Face­bo­ok-si­den til sam­ar­beids­or­ga­ni­sa­sjo­nen Eng­lish De­fen­ce Le­ague har fått over 60.000 nye føl­ge­re det siste døg­net, tro­lig på grunn av det bru­ta­le sol­dat­dra­pet i Lon­don.

- Men det er synd at det må noe slikt til for at folk skal be­gyn­ne å se ting, sier Mau­seth til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Norge har det vært rolig på Face­bo­ok-fron­ten fore­lø­pig, og NDL hadde tors­dag etter­mid­dag mind­re enn 800 føl­ge­re. Mau­seth tror li­ke­vel det er mange som har samme me­nin­ger som dem - men at folk ikke tør å stå fram med det fordi det ikke er po­li­tisk kor­rekt å være kri­tisk til islam.

Draps­mann kom fra kris­tent hjem

En av de to som er tiltalt for drap, Michael Ade­bola­jo, voks­te opp i et kris­tent hjem, men kon­ver­ter­te til islam i 2001.

Med­stu­den­ter om­ta­ler ham som en flink stu­dent og en mor­som kom­pis, iføl­ge BBC. Etter stu­die­ne i 2001 er­klær­te han seg som mus­lim.

Hyl­les av norsk isla­mist

Den kon­tro­ver­si­el­le nors­ke isla­mis­ten Arslan Ma­roof Hus­sain (27), bedre kjent som Ubaydul­lah Hus­sein og tid­li­ge­re leder for grup­pen Pro­fe­tens Ummah, hyl­ler Lon­don-dra­pet, iføl­ge Dag­bla­det.

Natt til tors­dag skrev han føl­gen­de på Face­bo­ok:

«Gle­de­li­ge ny­he­ter fra Eng­land. En ter­ro­rist svin fra det bri­tis­ke mi­li­tæ­ret slak­tet av våres mo­di­ge brød­re mens de ropte Al­la­hu Akbar. Måtte Allah SWT ak­sep­te­re deres hand­ling og in­ten­sjon, og yd­my­ke fien­der av Islam på verst mulig måte.»

Fryk­ter opp­tøy­er i Norge

Arve Mau­seth mener Hus­seins ut­ta­lel­ser viser at noe lig­nen­de kan skje også i Norge. Han fryk­ter at det kan bli by­de­ler i Oslo som har for stor andel mus­li­mer, og tror vi må for­ven­te opp­tøy­er lig­nen­de det som har på­gått i Stock­holm de siste da­ge­ne.

- Jeg kan se for meg at det vil se sånn ut i Oslo også etter hvert. Du ser bare Grøn­land, hvor­dan det er der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mar­gi­nal grup­pe­ring

Shoaib Sul­tan er råd­gi­ver i Anti­ra­sis­tisk sen­ter, med fokus på eks­tre­mis­me. Han mener eks­tre­me islam­ha­te­re og eks­tre­me mus­li­mer lever av å bygge opp fiende­bil­der av hver­and­re, og er ikke over­ras­ket over den øken­de opp­slut­nin­gen til Eng­lish De­fen­ce Le­ague.

- Det er klart at et ma­ka­bert drap av den typen vi så her, er med på å gi næ­ring til andre eks­tre­mis­ter. Og re­ak­sjo­ner fra dem vil igjen gi stør­re re­krut­te­ring til mus­lims­ke eks­tre­mis­ter, sier han til Dagen.

Sul­tan er li­ke­vel over­be­vist om at NDL er en mar­gi­nal grup­pe­ring, selv om han tror at det er flere som er enige med dem enn de som er ak­tivt med­lem­mer i or­ga­ni­sa­sjo­nen. Blant annet viser han til at grup­per som Hvit Valg­al­li­an­se og Nor­ges­pa­trio­te­ne ikke fikk be­ty­de­lig opp­slut­ning da de stil­te til valg i Norge.

- Det sier noe til meg om at folk flest ikke kjø­per den tanke­gan­gen.

De­mon­stra­sjo­ner i Trond­heim

Lør­dag har NDL plan­lagt en de­mon­stra­sjon i Trond­heim. Sol­dat­dra­pet i Lon­don vil ga­ran­tert bli et hett tema der.

- Vi hol­der de­mon­stra­sjo­ner for å vise folk hva islam og sha­ria er. De skyr jo in­gen­ting, mener Arve Mau­seth.

Som et mot­svar er det plan­lagt en folke­fest mot ra­sis­me, hvor blant annet Shoaib Sul­tan skal delta. Han tror ikke på kon­fron­ta­sjo­ner mel­lom del­ta­ker­ne på de to ar­ran­ge­men­te­ne.

- Nei, jeg tror po­li­ti­et er flin­ke til å passe på og jeg tror at ar­ran­gø­re­ne på begge sider øns­ker å unngå kon­fron­ta­sjo­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Klikk for å endre tekst
Soldatdrapet i London