Høyreekstremister med borgervern i Sverige

I et 30-talls biler kjørte de rundt i Stockholms forsteder, angivelig for å jakte på innvandrerungdommer og få slutt på opptøyene. Politiet pågrep mange av høyreekstremistene.

Høyre­eks­tre­mis­tis­ke grup­per pa­trul­jer­te natt til lør­dag i flere av Stock­holms for­ste­der, sam­ti­dig som opp­tøy­ene spred­te seg til Örebro og Linköping.

Rundt 200 svart­kled­de høyre­eks­tre­mis­ter kjør­te fre­dag kveld rundt i Stock­holms for­ste­der i et 30-talls biler, an­gi­ve­lig for å jakte på inn­vand­rer­ung­dom­mer og få slutt på bil­bran­ne­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter å ha for­flyt­tet seg fra Tumba, via Älvsjö til Mälaröjden, ble 18 høyre­eks­tre­mis­te­ne på­gre­pet og kjørt bort i po­liti­bus­ser.

Også i andre for­ste­der kom det rap­por­ter om at høyre­eks­tre­mis­ter har dan­net bor­ger­vern, noe po­li­ti­et lenge har fryk­tet skul­le skje, skri­ver Expres­sen.

Uro i Örebro

Opp­tøy­ene i Stock­holms for­ste­der, spred­te seg fre­dag kveld til Örebro.

- Det hand­ler om 25-50 mas­ker­te ung­dom­mer med dun­ker, tro­lig med brenn­bar væske, opp­ly­ser po­li­ti­ets presse­tals­mann i Örebro, Mats Nylén, til Aft­on­bla­det.

Iføl­ge po­li­ti­et brøt det først ut uro i for­sta­den Vi­val­la nord for Örebro sen­trum og i 21-ti­den fre­dag kveld var en grup­pe mas­ker­te ung­dom­mer på vei dit.

- Vi jaget dem, men de duk­ket opp igjen med dun­ker, for­tel­ler Nylén.

Har spredt seg

Kort tid etter sto flere biler i brann, og po­liti­sta­sjo­nen i sen­trum av Vi­val­la ble ut­satt for hær­verk. Det ble også an­tent en gress­brann, og det brant ved en skole.

Ung­dom­me­ne knus­te også ruter på en po­liti­bil, og en po­liti­mann fikk glasskår over seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vet ikke om han ble skadd, sier Nylén.

- Vi har lurt på om hen­del­se­ne i Stock­holm ville spre seg hit, og nå har de gjort det, sier han.

- Vi for­sø­ker å hind­re at de ten­ner på sko­ler og bo­li­ger. Biler er til sam­men­lig­ning mye mind­re al­vor­lig, sier Nylén.

Volds­bruk

Også i Linköping måtte po­li­ti­et kon­sta­te­re at opp­tøy­ene i Stock­holm hadde spredt seg, og det ble meldt om en rekke bran­ner og flere til­fel­ler av volds­bruk i løpet av nat­ten.

I Stock­holms for­ste­der fort­sat­te uroen for sjet­te natt på rad, med bil­bran­ner i Tensta, Nors­borg, Jord­bro og Årsta.

Brann­mann­ska­per ryk­ket til nær­me­re 40 bran­ner, og po­li­ti­et meld­te i mor­gen­ti­me­ne lør­dag om til sam­men 23 på­gri­pel­ser. De fles­te av dem var høyre­eks­tre­mis­ter som ble på­gre­pet ved Mälaröjden.

Kri­mi­nel­le

Fleste­par­ten av ung­dom­me­ne som er på­gre­pet i Stock­holms-om­rå­det tid­li­ge­re i uka, har en kri­mi­nell for­tid, skri­ver Aft­on­bla­det.

Avi­sen har grans­ket bak­grun­nen til 16 av de på­grep­ne og fant at 13 av dem enten har dom­mer eller om­ta­les som kjen­nin­ger av po­li­ti­et. Det over­ras­ker ikke kri­mi­no­lo­gen Jerzy Sarnecki.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De som er ak­ti­ve i opp­tøy­ene har ga­ran­tert dre­vet med ulike for­mer for vold og kri­mi­na­li­tet tid­li­ge­re, sier han.

- Det betyr ikke at det ikke også fins le­gi­ti­me grun­ner til mis­nøy­en i disse om­rå­de­ne. Men om mis­nøy­en ytres gjen­nom å bren­ne biler, da er det ikke Guds beste barn som står bak, sier Samecki.

Fakta om opptøyene i Sverige

Opptøyene startet ved 22-tiden søndag 19. mai da en gruppe ungdommer i bydelen Husby vest for Stockholm sentrum satte fyr på biler og kastet stein mot T-banen. Da politiet ankom, eskalerte situasjonen. Flere titalls biler ble stukket i brann.

Bakgrunnen skal være en hendelse i forrige uke, da en 69 år gammel mann ble skutt og drept av politiet i bydelen.

Mandag 20. mai/tirsdag 21. mai: Ungdommer satte fyr på biler og kastet stein mot politiet. Uroen spredte seg til bydelen Fittja sør i Stockholm.

Tirsdag 21. mai/onsdag 22. mai: Opptøyene spredte seg til forstedene Jakobsberg, Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista og Tensta. Det ble meldt om branner i biler og bygninger.

Onsdag 22. mai/torsdag 23. mai: Opptøyene spredte seg ytterligere i forstedene. I Rågsved sør i Stockholm satte en gruppe ungdommer fyr på politistasjonen. Torsdag 23. mai/fredag 24. mai: For femte natt på rad brant det i biler, skoler og butikker og en kafé i Stockholms forsteder. En politistasjon i Älvsjö sør for Stockholm ble også påtent.

Les også
Forsker tror ikke på gettoopptøyer i Norge