Høyre vurderer å bytte ut Jagland i Nobelkomiteen

Thorbjørn Jagland (63) kan bli vraket som leder av Nobelkomiteen. Om Høyre får det som de vil kan han bli erstattet av Kofi Annan eller Carl Bildt, melder VG.

Til høs­ten blir det bor­ger­lig fler­tall i No­bel­ko­mi­te­en, når Høyre får to og Frp et med­lem av ko­mi­te­en, som i alt har fem med­lem­mer.

Høy­re-top­per øns­ker etter det VG er­fa­rer å ut­nyt­te fler­tal­let til å bytte ut Thor­bjørn Jag­land, som har ledet ko­mi­te­en siden 2009. Pe­rio­den hans ut­lø­per neste år og Jag­land har ikke sig­na­li­sert at han øns­ker gjen­valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jag­land og ko­mi­te­ens til­de­ling av freds­pri­sen til Ba­rack Obama i 2009 og hans rolle som ge­ne­ral­sek­re­tær for Europa­rå­det trek­kes fram som år­sa­ker til at Jag­land kan bli byt­tet ut.

Tre per­soner nev­nes som ak­tu­el­le til å over­ta etter Jag­land: Tid­li­ge­re uten­riks­mi­nis­ter Jan Pe­ter­sen, tid­li­ge­re ge­ne­ral­sek­re­tær i FN Kofi Annan og sit­ten­de uten­riks­mi­nis­ter i Sve­ri­ge, Carl Bildt fra Høy­res søs­ter­par­ti Mo­de­ra­ter­na.

Tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter Kåre Wil­loch gir sin fulle støt­te til Ann­ans kan­di­da­tur.

- Han er en meget ver­di­full per­son­lig­het. Jeg må si at jeg synes dette for­sla­get har mye for seg. Det er vel­dig mye som taler for at det bør vel­ges en leder som ikke er en tid­li­ge­re norsk po­li­ti­ker, sier Wil­loch til VG.

Annan ble til­delt No­bels freds­pris sam­men med FN i 2001.

Les også
Jagland tror folk vil trykke OPCW til sitt bryst
Les også
Kina vil ha konkrete løfter fra Norge