Kina vil ha konkrete løfter fra Norge

Kina ønsker en garanti fra regjeringen i Norge om at den aldri vil gratulere en framtidig, kinesisk fredsprisvinner som er mot myndighetene.

NRK får be­kref­tet fra kil­der som står Kinas øvers­te le­de­re nær, at ki­ne­ser­ne vil ha kon­kre­te løf­ter fra norsk side.

- Hvis ikke de kom­mer med et sånt løfte, er det vans­ke­lig for Kina å tro at Norge mener alvor når de sier de vil bedre for­hol­det til Kina, sier Cui Hon­gji­an. Han er pro­fes­sor ved Kinas in­sti­tutt for in­ter­na­sjo­na­le stu­di­er, en tanke­smie som står myn­dig­he­te­ne nær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dalai Lama kom­mer til Norge ons­dag 7. mai, og ingen re­pre­sen­tan­ter for nors­ke myn­dig­he­ter vil møte freds­pris­vin­ne­ren fra 1989 under be­sø­ket.

Uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) for­klar­te i for­ri­ge uke av­gjø­rel­sen med den helt eks­tra­or­di­næ­re si­tua­sjo­nen mel­lom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell po­li­tisk kon­takt på snart fire år.

Re­gje­rin­gen øns­ker å unngå at for­hol­det til stor­mak­ten i øst blir enda verre etter at No­bels freds­pris ble gitt til den ki­ne­sis­ke op­po­si­sjo­nel­le Liu Xia­o­bo i 2010.

Det har tid­li­ge­re blitt kjent at det har vært møter mel­lom ki­ne­sis­ke di­plo­ma­ter og nors­ke myn­dig­he­ter i Oslo. Der har ki­ne­ser­ne blant annet krevd at Norge ga­ran­te­rer at ikke flere ki­ne­sis­ke op­po­si­sjo­nel­le vil få No­bels freds­pris, skri­ver NRK.

(©NTB)