Høie står fast på å tillate tvillingabort

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke gå i dialog med Senterpartiet og KrF for å forby tvillingabort. Han vil ikke røre abortloven.

– Dersom fosterreduksjon ikke skal være tillatt, må abortloven endres. Regjeringen har ingen planer om å endre abortloven. Vi tarJustisdepartementets lovfortolkning til følge, skriver helseminister Bent Høie (H) til Dagen i en e-post.

LES:«Vi tvillingmødre vet at våre tvillinger er knyttet sammen på et nivå selv ikke vi kan forstå»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lovavdelingen i Justisdepartementetslo onsdag fast at abortloven åpner for at ett eller flere friske fostre aborteres fra tvillingsvangerskap. Avgjørelsen førte til kraftige reaksjoner.KrF og Senterpartiet ba helseminister Høie om dialog for hvordan såkalt fosterreduksjon kan forbys i praksis. Dagen har spurt statsråden om han vil komme dem i møte. Det avviser han.

Kan ikke endre forskrift

– Senterpartiet og KrFs forslag vil kreve lovendring og innskrenking i kvinners rett til selvbestemt abort. Dette er ikke mulig å gjøre i en forskrift, skriver Høie.

LES OGSÅ:Gav kjæresten abortmiddel - dømt til seks års fengsel

Hun kaller det en «etisk vanskelig sak», men viser til at det er selvbestemtabort i Norge og avveiningen om abort før 12. uke er det kvinnen selv som skal ta.

Inviterer fagmiljøene

Spørsmålet om fosterreduksjon har aldri vært et tema forStortinget, ettersom det ikke var teknisk mulig da abortloven ble vedtatt på 1970-tallet. HelseministerBent Høie (H) ba i 2014 om en avklaring fordi loven ble tolket ulikt på sykehusene. Svaret kom onsdag denne uken og medførte kraftige reaksjoner.

– Siden dette oppleves som en ny situasjon, vil vi beHelsedirektoratet invitere fagmiljøene til en dialog om hvordan Justisdepartementets lovfortolkning kan gjennomføres. Et av spørsmålene det er naturlig å diskutere er hvilken informasjon og veiledning kvinnene skal få. Det er viktig at fagmiljøene gir kvinner som vurderer fosterreduksjon informasjon om inngrepet og hva det innebærer av risiko, skriver helseministeren videre.

LES MER:Hjelp, barnet har Downs syndrom!

– Kan det være aktuelt å legge politiske føringer eller endre lovforskrifter for å hindre fosterreduksjon i praksis?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom fosterreduksjon ikke skal være tillatt, måabortloven endres. Regjeringen har ingen planer om å endre abortloven og innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort, avslutter Høie.