Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, ankommer Capitol Hill før avstemningen onsdag. Foto: Susan Walsh, AP / NTB scanpix

Historisk: Trump blir tiltalt, men reddes av Senatet over nyttår

Trump stilles for riksrett for maktmisbruk, men avsettes ikke. Dette blir trolig utgangen på en bitter prosess som foreløpig topper seg i Kongressen onsdag.

Trump blir dermed den tredje president i USAs historie som blir utsatt for den politiske belastningen det uansett er å bli formelt tiltalt i en riksrettssak. Det har bare skjedd to ganger tidligere: mot Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, åpnet den lange debatten onsdag ettermiddag ved å appellere til demokratene om å utøve den mest høytidelig makt som grunnloven gir representantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politisk press og obstruksjon

En gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort, viser at det er stort nok flertall for godta tiltalepunktene mot Trump, som blant annet omfatter å ha presset Ukraina til å granske Joe Biden, hans fremste rival ved valget neste år, og å ha hindret Kongressens undersøkelser ved å nekte å samarbeide.

Hele seansen i Representantens hus skal pågå utover dagen onsdag, amerikansk tid, og en avstemning er først ventet etter midnatt.

Så godt som alle representantene vil stemme med sine respektive partier, og det vil derfor ikke komme som noen overraskelse at det blir vedtatt å tiltale presidenten.

Demonstranter over hele USA har vist sin støtte til riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Her i Salt Lake City tirsdag. Foto: Matt Rourke, AP / NTB scanpix

Ville stanse

Republikanerne forsøkte å stanse prosessen så fort møtet i Representantenes hus var i gang.

– Slik at vi kan slutte å kaste bort USAs tid på riksrett, går jeg inn for at dette må stanses, sa republikaneren Andy Biggs.

Han forsøkte å sinke prosessen gjennom å fremme flere prosedyreavstemninger, noe det ikke ble flertall for. Etter det forsøkte Republikanerne å få gjennom en fordømmelse av Demokratenes ledere for måten de har gjennomført høringer på.

Frustrert

Det har vært harde fronter i forkant av onsdagens avstemning. Trump har vedgått at han ikke kan stanse avstemningen i Representantenes hus, og han valgte i stedet å gå til frontalangrep på Pelosi. Han vil ikke følge den direkteoverførte debatten, men er heller på valgmøte i Michigan.

Presidentens talskvinne Stephanie Grisham uttalte i et intervju med Fox News onsdag at Trump er svært frustrert over prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når riksrettssaken kommer til Senatet, vil det der kreves to tredels flertall, noe som utgjør 67 av senatorene. Det er liten tvil knyttet til hva utfallet blir siden republikanerne har flertall.

Over hele USA har det de siste dagene vært demonstrasjoner til støtte for riksrettsprosessen mot Trump, og demonstranter ga høylytt uttrykk for sin misnøye med presidenten utenfor kongressbygningen onsdag.