FÅR MER VANN: Med USA og Verdensbanken i ryggen har Israel og Jordan signert avtale om å tilføre sjøvann fra Rødehavet til Dødehavet. Det kan kanskje på sikt bøte på fordampingen fra havet som fører til at vannstanden synker med én meter hvert år. Bilde fra Ein Bokek ved Dødehavet.

Historisk avtale om å redde Dødehavet

Fordamping fører til at Dødehavet synker med en meter for året. En historisk avtale mellom Israel og Jordan skal stanse dette ved å føre sjøvann inn fra Rødehavet.

Israel og Jordan har signert en avtale om vannforsyninger og rørledning fra Rødehavet til Dødehavet for å stanse uttørkingen av havet.

En avtale verdt 800 millioner dollar (5,5 milliarder kroner) ble underskrevet i Jordans hovedstad Amman torsdag av den israelske energi- og vannminister Silvan Shalom og hans jordanske kollega, vannminister Hazim Nasser, melder det jordanske Petra News Agency.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avtalen som ble signert i nærvær av representanter fra USA og Verdensbanken, går ut på å bygge et avsaltingsanlegg for sjøvann i Akaba, som både skal forsyne Jordan og Israel med ferskvann.

Israel skal kompensere ferskvannet de får fra dette anlegget, ved å doble leveransen av vann til Jordan fra Genesaretsjøen.

Betydningsfull avtale

Fra Akaba skal det bygges en 200 kilometer rørledning til Dødehavet, som i tillegg til sjøvann fra Rødehavet også skal ta med saltet som utvinnes ved avsaltingsanlegget i Akaba.

Silvan Shalom kaller avtalen historisk.

– Dette er den viktigste og mest betydningsfulle avtalen etter fredsavtalen med Jordan i 1994. Det er beviset på det fruktbare og gode samarbeidet mellom Israel og Jordan, og vil hjelpe til å rehabilitere Dødehavet og løse behovet for vann i Jordan og i Aravadalen sør for Dødehavet, sier Shalom til Jerusalem Post.

Fire ledninger

Vannminister Hazim Nasser opplyser at det skal pumpes 300 millioner kubikkmeter sjøvann årlig fra Rødehavet i første fase av prosjektet. Til sammen skal det legges fire rørledninger som skal kunne ta to milliarder kubikkmeter sjøvann årlig når alt står ferdig.

For to år siden opplyste vannministeriet i Jordan at kongedømmet, der 92 prosent av landet er ørken, har behov for 1,6 milliarder kubikkmeter vann per år til sine sju millioner innbyggere for å møte behovene i 2015.

Fremmer freden

Generalsekretær for styret i Jordandalen, Saad Abu Hammour, kaller planene for «det første fredsprosess-prosjektet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne avtalen har ikke bare potensialet i seg til å redde Dødehavet og løse vannmangelen i de to landene. Den fremmer i tillegg fredsprosessen mellom landene, sier Hammour.

Omfattende prosjekt

Nå starter detaljplanleggingen av det store prosjektet og å knytte til seg entreprenører som kan ta på seg arbeidet. Planene skal være på plass innen utgangen av 2015.

Det handler om inntaket av sjøvann ved Akaba, avsaltingsanlegget med to pumpestasjoner, og den 200 kilometer lange hovedledningen ned til Dødehavet. En tredel av strekningen blir vannet pumpet oppover, for så å flomme ned til Dødehavet 425 meter under havet. Det er også planer om å utnytte vannet til produksjon av elektrisk kraft, men dette er ikke med i første fase av prosjektet.

Israel skal betale mer for vannet fra avsaltingsanlegget i Akaba enn det Jordan skal betale for vannet fra Genesaretsjøen, som ikke er av like god kvalitet som vann fra avsaltingsanlegg.

Fordi Israel dobler overføring av vann fra Genesaretsjøen, må Israel selv ta ut mindre vann fra sjøen. For å bøte på det må de øke produksjonen av vann fra sine avsaltingsanlegg langs Middel- havet.

Skepsis

Prosjektet møter motstand fra miljøvernere som er redd for at tilføring av sjøvann skal endre den kjemiske sammensetningen i Dødehavet.

Saltinnholdet i havet ligger på 33 prosent, og vannet inneholder en rekke sjeldne kjemiske stoffer.

Miljøvernere liker heller ikke at Israel skal sende vann fra Genesaretsjøen i rørledning til Jordan. De vil heller at Israel skal slippe denne vannmengden ut i Jordanelven, og hevder det ville være en revitalisering av elven, som flere steder er i ferd med å tørke ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dødehavledning

Israel og Jordan med avtale om 200 km rørledning fra Akaba til Dødehavet.

800 millioner dolla r er kostnaden for første fase.

Avsaltingsanlegg i Akaba skal gi Jordan og Israel ferskvann.

Israel dobler levering av vann fra Genesaretsjøen til Jordan.

USA og Verdensbanken står bak prosjektet.

Israel dobler levering av vann fra Genesaretsjøen til Jordan.

Les også
Nå skal Dødehavet og Rødehavet kobles sammen
Les også
Kan Dødehavet kurere diabetes?