GOD KUR: En bad i Dødehavet fører til nedgang i blodsukkernivået for personer med diabetes. Det viser en fesk studiet utført av israelske forskere. Bildet fra Ein Bokek i den sørlige delen av Dødehavet. Foto: Tamar

Kan Dødehavet kurere diabetes?

En svømmetur i det salte vannet i Dødehavet kan forbedre de medisinske forholdene ved diabetes i følge ny israelsk forskning.

En kort bad i Dødehavet fører til nedgang i blodsukkernivået og kan forbedre de medisinske forholdene ved diabetes. Det hevder en studie utført av forskere fra et medisinsk fakultet ved Ben Gurion Universitet i Negev og Soroka Medisinske Senter i Beersheva.
Studien er utført på 14 personer mellom 18 og 65 år som har hatt Type 2-diabetes i mindre enn 20 år. Det foregikk i et basseng fylt med vann fra Dødehavet med en teperatur på 35 grader. Etter et opphold på 20 minutter i vannet, viser studien en klar nedgang på 13,5 prosent i blodsukkernivået, fra et gjennomsnitt på 163 mg/dl til 151 mg/dl rett etter badingen. Blodsukkernivået fortsatte å gå ned til 141,4 mg/dl en time etter et bad i Dødehavet.

20 minutter i saltvann

En kontrolltest der forsøkspersonene oppholdt seg 20 minutter i vanlig vann, viste ingen nedgang i blodsukkernivået. Det var imidlertid en nedgang i blodsukkernivået en time senere.
En kontrollgruppe på seks personer som ikke hadde diabetes, viste heller ingen forskjell i blodsukkernivået før og etter et bad i Dødehavet, eller før og etter et bad i vanlig vann.
Forskerne regisrerte også at et bad i Dødehavet ikke påvirket andre blodverdier som insulinnivå, kortison og andre C-peptide-nivåer, som indikerer evnen til å produsere insulin i bukspyttkjertelen.
Studien ble omtalt i august-utgaven av det israelske medisinske tidsskriftet «Ha`refua».
Dagen