Hevder to milliarder kan dø etter en atomkrig

En atom­krig mel­lom India og Pa­kis­tan vil ut­lø­se en glo­bal hun­gers­nød som kan ta to mil­li­ar­der men­neske­liv, ifølge forskere.

Det kan bety slut­ten på den men­nes­ke­li­ge si­vi­li­sa­sjon slik vi kjen­ner den, sier fors­ke­re bak en ny rap­port.

Selv med en be­gren­set rekke­vid­de vil en atom­kon­flikt mel­lom de to erke­fien­de­ne på­vir­ke atmo­sfæ­ren i stor grad og føre til enor­me øde­leg­gel­ser av av­lin­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øde­lag­te av­lin­ger vil igjen føre til om­fat­ten­de mat­man­gel og stor tur­bu­lens på mat­mar­ke­de­ne over hele ver­den, iføl­ge en un­der­sø­kel­se som or­ga­ni­sa­sjo­nen Leger Mot Atom­vå­pen (In­ter­na­tio­nal Phy­si­ci­ans for the Pre­ven­tion of Nucle­ar War) har fore­tatt.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen, som fikk No­bels freds­pris i 1985, har ut­ar­bei­det rap­por­ten sam­men med or­ga­ni­sa­sjo­nen Phy­si­ci­ans for Soci­al Re­spon­s­i­bi­li­ty.

Kina

I sin førs­te stu­die av mu­li­ge kon­se­kven­ser av en in­disk-pa­kis­tansk atom­krig, kon­klu­der­te de to or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne med at opp mot én mil­li­ard men­nes­ker ville dø av hun­gers­nø­den i kjøl­van­net av en slik krig.

Tirs­dag la or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne fram en opp­da­tert ver­sjon av stu­di­en, der tal­let er økt til to mil­li­ar­der. For­dob­lin­gen skyl­des at den førs­te rap­por­ten un­der­vur­der­te inn­virk­nin­gen en even­tu­ell atom­krig vil få for Kina.

- En mil­li­ard døde men­nes­ker i ut­vik­lings­land er selv­sagt en ka­ta­stro­fe uten side­styk­ke i men­nes­ke­he­tens his­to­rie. Men der­som man leg­ger til 1,3 mil­li­ar­der ki­ne­se­re som også vil stå i fare for å dø, vil det være be­gyn­nel­sen på slut­ten for den men­nes­ke­li­ge si­vi­li­sa­sjon, sier Ira Hel­fand, re­dak­tør for rap­por­ten.

Mo­der­ne våpen

Hel­fand for­kla­rer at stu­di­en tok ut­gangs­punkt i In­dia-Pa­kis­tan-kon­flik­ten på grunn av den åre­lan­ge spen­nin­gen mel­lom de to atom­mak­te­ne. De to lan­de­ne har ut­kjem­pet tre kon­ven­sjo­nel­le kri­ger siden selv­sten­dig­he­ten fra Stor­bri­tan­nia i 1947. Og de har hyp­pig truet hver­and­re med å bruke atom­vå­pen.

Hel­fand un­der­stre­ker imid­ler­tid at kon­se­kven­se­ne av en be­gren­set atom­krig vil bli like ka­ta­stro­fa­le, uan­sett hvil­ke land det er snakk om.

Mo­der­ne atom­vå­pen er mye kraf­ti­ge­re enn dem som ble slup­pet over Hi­ro­shi­ma og Na­ga­sa­ki i 1945. Da ble 200.000 men­nes­ker drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Med en stor­skala­krig mel­lom USA og Russ­land, snak­ker vi om den mu­li­ge, ikke sikre men mu­li­ge, ut­ryd­del­sen av den men­nes­ke­li­ge rase, sier Hel­fand.

- I en slik krig vil det selv­føl­ge­lig være over­le­ven­de rundt om på pla­ne­ten. Men kao­set som kom­mer til å opp­stå, vil for­krøp­le hele ver­den, sier han.

Mais, ris og hvete

En atom­krig i Sør-Asia vil føre til at enor­me meng­der kar­bon­par­tik­ler vil bli slyn­get opp i atmo­sfæ­ren og legge seg som en svart sky rundt store deler av klo­den. Det vil igjen føre til at av­lin­ger over hele ver­den går tapt.

Iføl­ge rap­por­ten vil for ek­sem­pel mais- og soya­pro­duk­sjo­nen i USA falle med 10 pro­sent i løpet av et tiår. I Kina vil ris­pro­duk­sjo­nen falle med 21 pro­sent de førs­te fire årene og der­etter med yt­ter­li­ge­re 10 pro­sent de neste seks.

Også halv­par­ten av Kinas hvete­pro­duk­sjon vil for­svin­ne det førs­te året etter en even­tu­ell atom­krig, og vil fort­satt være 31 pro­sent la­ve­re et tiår se­ne­re, iføl­ge be­reg­nin­ger fra Leger Mot Atom­vå­pen. (©NTB)

Les også
- Saudi-Arabia kan raskt skaffe seg atomvåpen