GRAVPLASS: En omstridt kanadisk filmskaper hevder han har funnet nye beviser på at Jesus ble gravlagt i Jerusalem. Bildet: Ossuarier (beinkister) fra gravplassen ved Tårekirken på Oljeberget.

Hevder å ha funnet Jesu grav

Nok en gang hevder en filmskaper og en arkeolog å ha funnet Jesu grav, og at Jesu sønn er begravlagt samme sted.

Det er den omstridte kanadisk-israelske filmskaperen Simha Jacobovici og arkeologen Arje Shimron som nå mener de har gjort et vitenskaplig gjennombrudd etter flere rettssaker og vitenskaplige tilbaketog de siste 35 årene.

Funnene er gjort i en familiegrav i bydelen Øst-Talpiot sør for Hinnonsdalen i Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med vitenskaplige tester hevder Shimron og Jacobovici at de kan påvise sammenheng mellom beinkistene i den såkalte «Jakob-graven» og den graven som går under navnet «Jesu familiegrav», skriver Jerusalem Post.

Gravfunn

I følge forskerne viser funnene at Jesus ble gravlagt i Jerusalem sammen med ni andre personer. Skrift på kistene (ossuariene) sier at én er «Judah, Jesu sønn», en annen er Jesu hustru, «Maria», noe som strider med all kjent nytestamentlig teologi om Jesus.

Saken startet i 1980 med funnene av graven i Talpiot kjent under betegnelsen «Jesu familiegrav». Beinene i graven lå i ossuarier (beinkister), og det var mange kister i hver grav. Til dags dato er det funnet 3.000 ossuarier fra Det andre tempelets tid, de fleste oppbevart hos Antikvitetsmyndighetene i Israel.

Rundt 20 prosent av kistene hadde inskripsjoner. I graven fra Øst-Talpiot forekom det mange inskripsjoner som kunne ha med historien om Jesus å gjøre. På en kiste stod det «Jesus, Josefs sønn», på en annen stod det «Maria», og på enda en «Josef».

Den mest oppsiktvekkende inskripsjonen er «Judah, Jesu sønn». Navnene var svært vanlige på Jesu tid, og de fleste vitenskapsmenn mente dette ikke behøvde peke på Jesu familie.

Jesu bror

I 2002 dukket det opp en inskripsjon på en beinkiste i den private samlingen til Oded Golan. Han har den største samlingen av bibelske ossuarier i verden.

En forsker ved Sorbonne-universitetet hevdet at han hadde funnet følgende tekst på en av kistene: «Jakob, Josefs sønn, Jesu bror». Funnet ble dratt i tvil da Golan ble anklaget for å ha laget inskripsjonen. Han ble silt for retten for falskneri, men etter sju år ble han frifunnet i en domstol i Jerusalem.

Arkeologen Arje Shimron har sammenlignet beinfunnene og forsket på kistene i både «Jakob-graven» og «Jesu familiegrav». Han har foretatt rundt 200 prøver på kjemien i innholdet i 25 tilfeldige beinkister, og hevder at det er stor likhet mellom innholdet i ossuariene som har bein fra Jesu familie i begge de to gravene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette funnet viser at Jakob-kisten er autentisk og at Jesu familiegrav virkelig tilhører familien til Jesus fra Nasaret, sier Jakobovici.

Spekulasjoner

Forskere avviste påstandene til Simha Jakobovici allerede i 2007 fordi de mente det hele var spekulasjoner og fri fantasi. I 2007 ble også hans dokumentarfilm « The Lost Tomb of Jesus» (Jesu tapte grav) vist på Discovery Channel, som også ble forkastet av forskere.

Jakobovicis nye påstander rokker ved den kristne forståelsen av Jesus som ugift, og ved troen på Jesu oppstandelse og himmelfart.

– For folk flest er dette svært kontroversielt. Det imøtegår ikke nødvendigvis tidligere bibelske funn, men det er troen som rystes ved dette, sier professor James Tabor ved University of North Carolina.

Les også
I siste liten?
Les også
Jubel i Gravhagen påskemorgen
Les også
Påskefeiring ved Hagegraven i Jerusalem