Hastemøte i French-saken i Kongo

Helsetilstanden til Joshua French (31) førte torsdag til et hastemøte i fengselet i Kinshasa. Der blir statusen og fremdriften i saken diskutert.

Mi­nis­ter­råd Jon Otto Brød­holt ved den nors­ke am­bas­sa­den i An­go­la opp­ly­ser til NTB at Frenchs ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold og team­et fra UD an­ført av Kai Eide tors­dag etter­mid­dag satt i møte med le­de­ren for den mi­li­tæ­re på­tale­mak­ten, ge­ne­ral Jo­seph Ponde Isamb­wa, og aktor i saken, Ka­ten­da Nkuli.

- Sta­tus og frem­drift i saken dis­ku­te­res, også i lys av helse­si­tua­sjo­nen til French. Møtet av­hol­des i feng­se­let, sier Brød­holt, som bi­står Uten­riks­de­par­te­men­tets spe­sial­ut­sen­ding Kai Eide i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ven­ter uten­for mu­re­ne

Moren til Jos­hua French, Kari Hilde French, er også til stede på møtet i N'dolo-feng­se­let der retts­sa­ken hol­des. Det samme skal også Frenchs kon­go­le­sis­ke ad­vo­kat Marie André Mwila og de nors­ke Kripos-etter­fors­ker­ne som vil vitne i saken være.

Møtet be­gyn­te i 12-ti­den. Cirka halv­an­nen time se­ne­re kom UD-re­pre­sen­tant Gun­vor Alida End­re­sen ut av feng­se­let.

Hun hen­tet to ves­ker i bilen de har stå­en­de på ut­si­den og vend­te til­ba­ke til feng­se­let uten å gi noen kom­men­tar til det tall­rike nors­ke presse­korp­set som ven­ter uten­for feng­sels­mu­re­ne i Kins­ha­sa.

Syk French

På grunn av tolke­pro­ble­mer ble retts­sa­ken ut­satt tirs­dag like etter at den be­gyn­te og skul­le etter pla­nen gjen­opp­tas fre­dag.

Ons­dag ble Jos­hua French sendt til syke­hus i Kon­gos ho­ved­stad Kins­ha­sa for en un­der­sø­kel­se etter at han meld­te om pla­ger. Tid­li­ge­re på dagen ba ad­vo­ka­ten hans medie­ne om holde seg unna 31-årin­gen.

French skal ha vært ty­de­lig pre­get av den tur­bu­len­te dagen tirs­dag da han bare så vidt fikk star­tet sin for­kla­ring i den mi­li­tæ­re dom­sto­len før alt ble stan­set og ut­satt som følge av dår­lig tol­king. Det var Frenchs egne ad­vo­ka­ter som be­gjær­te en annen tolk.

Draps­dom

Jos­hua French og Tjost­olv Mo­land ble på­gre­pet i Kongo i mai 2009, mis­tenkt for drap på sjå­fø­ren Abedi Ka­son­go. Begge har nek­tet straff­skyld.

I sep­tem­ber 2009 ble de dømt til døden. De anket dom­men til mi­li­tær høy­este­rett og ble i 2011 igjen dømt til døden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor for­søk­te nors­ke myn­dig­he­ter flere gan­ger å få dem over­ført til Norge. I au­gust ble Mo­land fun­net død i sin celle. Da kon­klu­der­te kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter med at det ikke lå noe kri­mi­nelt bak døds­fal­let.

I de­sem­ber ble Jos­hua French til­talt for å ha drept ka­me­ra­ten.

(©NTB)

Les også
Rettssaken mot French utsatt på grunn av tolkeproblemer