Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (Peace Research Institute Oslo, PRIO) Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Harpviken tror på fredspris til pave Frans

Nobels fredspris går i år til pave Frans, tror direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken.

Fris­ten for å no­mi­ne­re kan­di­da­ter til freds­pri­sen går ut 1. fe­bru­ar. No­bel­ko­mi­te­en of­fent­lig­gjør aldri nav­ne­ne på de no­mi­ner­te. Men de som no­mi­ne­rer, kan selv gå ut med nav­ne­ne.

- Den vik­tigs­te grun­nen til at pave Frans er øverst på min topp fem-lis­te er at han har satt ut­vik­ling og om­for­de­ling av rik­dom i ver­den vel­dig høyt på agen­da­en, sier Harp­vi­ken til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Be­tyd­nin­gen av dette blir bare vik­ti­ge­re og vik­ti­ge­re hvert år, og sam­men­hen­gen med fred er gans­ke åpen­bar, leg­ger han til.

På de neste plas­se­ne har Harp­vi­ken vars­le­ren Ed­ward Snow­den, pa­kis­tans­ke Mala­la You­safzai, den rus­sis­ke avi­sen No­va­ja Ga­ze­ta og Denis Muk­we­ge fra Kongo.

Både You­safzai og Snow­den er be­kref­tet no­mi­nert til årets freds­pris. Blant de be­kref­te­de er også to fors­ke­re som har hatt av­gjø­ren­de be­tyd­ning for å brød­fø be­folk­nin­gen i Kina og India.

(©NTB)

Les også
- Snowden, Assange og Manning foreslått til fredspris