Knut Arild Hareides tale til landsmøtet. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Hareide til landsmøtet: – Jeg går av dersom jeg taper

KrF-leder Knut Arild Hareide var tydelig på at han trer til side dersom partiet velger annerledes enn det han har foreslått.

KrF-leder Knut Arild Hareide varslet i talen til landsmøtet at han trekker seg som partileder dersom han ikke får flertall for å gå i regjering med Ap og Sp.

– Det er ikke rett for partiet at jeg holder fram hvis ikke mitt syn vinner fram, sa Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har inntil nå ikke svart offentlig på spørsmål om jeg fortsetter som partileder dersom mitt syn lider nederlag. Nå er delegatene valgt, og det er blitt en debatt om sak og ikke person. Det er jeg glad for. Vi er samlet for å gjøre et retningsvalg, ikke et personvalg. Men mange har krevd en avklaring på hva jeg gjør om mitt syn ikke vinner fram, sa Hareide.

– Jeg mener det er naturlig at alle i denne salen er kjent med mine vurderinger. Gode venner. Dette er ingen avskjedstale. Dette landsmøtet er ekstraordinært. Jeg håper flertallet vil følge mitt råd. Jeg tror hvis dere følger mitt råd, så velger dere det beste for partiet, for landet. Det handler om en ny retning for landet, sa partilederen.

Snakket ned Grøvan-alternativet

Han såg heller ikke noe framtid i Grøvans alternativ med en fortsatt opposisjonstilværelse.

– Vi må gjøre et valg for å overleve. Jeg mener at det er i sentrum/venstre at vårt potensial er størst, sa Hareide fra talerstolen.

Han viste til at målinger har vist at KrFs egne velgere ønsker regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Siden 2001 har vi samarbeidet med Høyre. Det er 17 år hvor vår oppslutning har falt jevnt og trutt, sa Hareide.

Han viste til at jo tettere partiet har samarbeidet med ytre høyre, jo nærmere har partiet kommet sperregrensen.

– Skal vi vinne nye seire for det vi tror på trenger vi slagkraft. I fjor var vi bare 5.000 stemmer unna sperregrensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lanserte ny abort-strategi

Vi må samarbeide med Ap og Sp om vi skal få en kraftig nedgang i aborttallene, mener KrF-leder Knut Arild Hareide. Hele 4000 færre aborter i 2028 var hans konkrete mål.

– Kampen for det ufødte liv er en viktig sak for alle i denne sal og dette partiet. Det er ikke aktuelt for meg å ta KrF i en regjering som ikke forplikter seg til å jobbe for en kraftig reduksjon i aborttallene. Og da må vi inn i regjering med Ap og Sp, sa Hareide i sin tale der han forsøker å overtale landsmøtet til å stemme for et samarbeid med venstresiden.

Han viser til at KrF samarbeidet med Ap og Sp i Stortinget om å lage en handlingsplan for å redusere aborttallene, gjennom satsing på rådgivning, prevensjon og tiltak for å støtte familiene.

– Høyre, Frp og Venstre stemte imot. De mener det ikke er et ansvar for fellesskapet, men at det er en privatsak. Der er jeg helt uenig, KrF er helt uenig. Dette er en samfunnsoppgave, sa han.

– Vi vil ha en strategi for å redusere aborttallene med en tredel på ti år. Det kan du si ja til i dag.