Hareide er førstevalg i hjemfylket

Etter en turbulent sommer samler likevel lokallagene i hjemfylket seg om KrF-leder Knut Arild Hareide som førstevalg på stortingslista. Men det skjer ikke uten kamp.

Dagen har kontaktet lokallagene iHordaland KrF, to dager etter at fristen til å sende inn forslag til nominasjonskomitéen gikk ut. 17 av 34 lokallag hadde fredag ettermiddag svart Dagen. Blant dem topper Hareide lista i 14 av lagene. To ønsker ikke å svare.

Det skjer etter enpolitisk urolig sommer i Hareides hjemfylke, hvor hans deltagelse i Oslo Pride falt mange tungt for brystet og førte blant annet tilkrisemøte i Bergen KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men når lokallagene nå i sin første runde forslår hvem som skal stå på topp av stortingsvalgslisten, har de stort sett samlet seg om Hareide.

Les også:– Tilliten til Hareide er svekket

Strøket av listen

Men minst ett lokallag har til nå valgt annerledes, Bergen Vest.

I Bergen Vest er ikke partileder Knut Arild Hareide på listen i det hele tatt. Bjarte Ystebø er på topp, etterfulgt av Bergens varaordførerMarita Moltu, fylkeslederPål Kårbø og Lindås-ordførerAstrid Aarhus Byrknes.

– Hvorfor har dere ikke nominert Hareide?

– Vi tror Hordaland KrF blir svekket med Hareide på topp, sier lokallagslederTorsten Mentzoni.

Les også:Melder seg ut etter Hareides Pride-støtte

– Venstrebent

Han bruker fotballmetaforer for å forklare grunnen til partilederen ikke engang fins på listen til Bergen Vest.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi tenker lagoppstilling. Vi opplever at Hordaland er høyrevingen i KrF. Hareide er en venstrebeint spiller. Derfor bør han spille sentralt på midten eller på venstrekant. Han er helt klart den beste spilleren på laget, men det er ikke bra å ha ham på høyrekant. Vi tror det er bedre for KrF hvis han spiller i en annen posisjon.

– Har bråket etter Oslo Pride vært en medvirkende årsak til at dere dropper Hareide på listen?

– Oslo Pride er en av flere saker som synliggjør at han spiller med venstrefoten, sier lokallagslederen.

– Hvor vil dere helst ha Hareide?

– Det fins mange flotte fylker på Østlandet der Hareide har bodd de siste årene, sier Mentzoni.

Hareide var innvalgt på Stortinget for Akershus KrF i perioden 2009 til 2013. I denne perioden er han innvalgt for hjemfylket Hordaland.

– Jeg er glad for støtten vestpå - men det må selvsagt være rom for ulike syn i en demokratisk nominasjonsprosess, skriver Hareide i tekstmelding til Dagen.

Les også:Trur Pride-debatten verkar negativt for KrF

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vant med knapt flertall

Selv om Hareide nesten gjør rent bord, så langt er det ikke uten kamp. Dagen kjenner til at det var vært diskusjoner om Ystebø skulle plasseres foran Hareide på listen i Samnanger. Der ble det knapt flertall for Hareide.

– Jeg kjenner til flere KrF-ere i ulike lokallag som vil ha Ystebø på topp, men det spørs om de vinner frem, sier Mentzoni.

Ut av partiet

22. august meldte tidligere KrF-byråd for skole og barnehage, Tomas Moltu, seg ut av KrF fordi han mente partiet ikke er tydelig nok i sin familiepolitikk. Han begrunnet også valget med at KrF har blitt mer venstrevridd. Fredag ettermiddag ble det kjent at Moltu har meldt seg inn i Partiet De Kristne.

KrFs nominasjonskomite skal behandle forslagene i neste uke. Fylkespartiet skal ha nominasjonsmøte 19. november.

Les også:Uenige i ordlyd om ekteskapet

Ystebø svarer

Bjarte Ystebø er redaktør i ukeavisen Norge IDAG og har en rekke ganger ivret for at KrF skal velge borgerlig samarbeid. Han er medlem av KrF og tilhører lokallaget Bergen Vest som nå har satt han på topp på listen. Da Dagen tar kontakt, var han ukjent med topplasseringen i lokallaget.

– Hva sier du til at lokallaget vil ha deg i stedet for Hareide?

– Det tar jeg i beste mening. Det er sikkert også et utrykk for den tautrekkingen som foregår internt i KrF for tiden. Det handler vel ikke bare om meg, men det er veldig positiv å bli nevnt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er du villig til å ta opp kampen mot Hareide?

– Det anser jeg som et helt uaktuelt scenario. Mitt inntrykk er at det er liten tvil om at Hareide skal toppe listen i Hordaland KrF på tross av at det er forskjellig syn på noe han har gjort.

– Hva da?

– Både tilnærmingen til Arbeiderpartiet og Pride-paraden. Knut Arild favner ikke alle, men det er det ingen som kan.

– Vil du si deg villig til å stå på storingsvalgslisten?

– Det skal jeg svare nominasjonskomiteen på hvis de spør.

– Samlende

Fylkesleder Pål Kårbø tror svarene Dagen har fått fra de 15 lokallagene viser et representativt bilde.

– Jeg synes det er flott at det er så samlende om Hareide, sier Kårbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er du overrasket over at det er såpass entydig samling om Hareide på topp?

– Det ønsker jeg ikke å gå inn i. Det er bra at lokallagene gir en tilbakemelding, så er arbeidet videre opp til nominasjonskomitéen, sier Kårbø.