FRONTER: Trine Skrei Grande er ikke fornøyd med Siv Jensens forslag til statsbudsjett for 2017. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix

Harde fronter i grønt oppgjør

Bare noen minutter etter at finansminister Siv Jensen presenterte forslaget til statsbudsjett for 2017 ble det klart at det kommer til å bli harde fronter mellom regjeringspartiene og støttepartiene når forhandlingene starter i finanskomiteen.

Hovedutfordringen ligger i hvorvidt regjeringens forslag til tiltak for å redusere utslippene av skadelige klimagasser er tilstrekkelige som en start på å oppfylle Norges forpliktelser i forhold til Parisavtalen, som trer i kraft snart.

Finansministeren grep sjansen begjærlig allerede i minidebatten i Stortinget torsdag formiddag til å legge fram en samlet skryteliste over hva regjeringen faktisk har foreslått av klimavennlige tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Bistandsleder fornøyd med budsjettforslaget

Budsjettforslaget inneholder ikke en samlet framstilling over hva regjeringens forslag vil bety for de samlede, norske klimautslippene. Men Venstres Terje Breivik sa at Stortinget selvsagt ikke kan vedta et budsjett som øker klimagassutslippene, og som sådan går baklengs inn i framtiden. Det er en alvorlig innvending fra et av partiene som vil få en nøkkelrolle i de kommende forhandlingene.

Venstreleder Trine Skei Grande forsterket utfordringene fra sentrumspartiet etter å ha hørt finansministerens framleggelse. Hun lovet å legge fram en ganske tøff kravliste til regjeringspartiene når de møtes i finanskomiteen om noen dager.

Skei Grandes melding til statsministeren er at dersom hun er villig til å forhandle så er Venstre med. – Vi må ha en politikk som kutter klimautslippene. Den oppgaven er veldig enkel, sa partilederen.

Også Kristelig Folkeparti er klare til forhandlinger. Finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen, har målet klart: De går til forhandlinger for å få til en løsning.

Han er like klar når det gjelder jobben som venter: Den blir ikke bare enkel og kravet om det grønne skiftet vil bli en nøtt.

Syversen hadde torsdag også klare advarsler til regjeringspartiene. Det er ikke et godt utgangspunkt å gå til forhandlingsbordet med absolutter, spesielt når man er i en mindretallssituasjon. Statsministeren og finansministeren gikk for en uke siden ut og slo fast at de foreslåtte endringene i drivstoffavgiftene er endelige.

Det vil hverken Venstre eller KrF være med på, selv om grasrota i Fremskrittspartiet sier de allerede er over smertegrensen for hva de kan godta av avgiftsøkninger. Syversen legger imidlertid til grunn at de skal snakke sammen om hele budsjettet når forhandlingene tar til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: KrF: Regjeringen må snu

Når klimatiltak, eller mangel på slike, kan skape så høy temperatur i debatten før den egentlig har startet, kan man jo bare forestille seg hva som vil skje når andre påtrengende temaer blir kastet inn på finanskomiteens bord.

Tiltak mot arbeidsledigheten, innretningen av bistandsbudsjettet med store summer til innenlandske tiltak og manglende satsing på undervisning i småskolen er blant andre temaer som vil bidra til arbeidsmengden i finanskomiteen i høst.

Les også
Sterke reaksjoner etter forslag om pressestøttekutt
Les også
Bistandsleder fornøyd med budsjettforslaget
Les også
Sjefen i sjømannskirken er tilfreds
Les også
Spår tøffe budsjett-samtaler
Les også
KrF: Regjeringen må snu