Hamas' nestleder Mussa Abu Marzuq. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS / NTB Scanpix

Hamas: – Kan måtte snakke direkte med Israel

Hamas-bevegelsen sier den kan bli nødt til å forhandle direkte med Israel når fredssamtalene om Gazastripen snart gjenopptas. Men Israel avviser blankt ideen.

– Dersom situasjonen fortsetter som nå, kan Hamas bli nødt til å gå i direkte samtaler med Israel, sier Hamas' nestleder Mussa Abu Marzuq til den palestinske TV-kanalen Al-Quds torsdag, med henvisning til den alvorlige humanitære situasjonen på Gazastripen og den pågående israelske blokaden.

Den islamistiske Hamas-bevegelsen anerkjenner ikke staten Israel, og Israel omtaler Hamas som en terrororganisasjon, og de to partene har aldri hatt direkte kontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

GRAVER NYE TUNNELER: Islamsk Jihad i Gaza er allerede i gang med å grave nye tunneler under Gazastripen inn i Israel. Se videoen fra Al-Jazeera som dokumenterer gravingen.

Ingen lettelser i Gaza-blokade

Under forhandlingene i Kairo, som endte med våpenhvile etter den 50 dager lange krigen på Gazastripen i sommer, pågikk alle samtaler mellom partene via egyptiske meglere, som sprang fra rom til rom. Etter en pause skal disse samtalene etter planen gjenopptas i slutten av september.

Et av punktene i våpenhvileavtalen var at Israel skulle lette på blokaden av Gazastripen slik at nødvendige varer kan komme inn og hjelpe til med å bygge opp igjen alle bygningene som ble ødelagt i de israelske luftangrepene. Men enn så lenge har ikke det skjedd i særlig grad, ifølge myndighetene på Gazastripen.

– Vil overhodet ikke skje

– Fra et juridisk, islamsk perspektiv er det ingenting i veien for å forhandle direkte, sier Marzug.

– Mange ting som tidligere har vært tabu i bevegelsen, kan nå bli gjenstand for diskusjon, fortsetter han.

Men israelske myndigheter avviser blankt muligheten for direkte samtaler med Hamas.

– Så lenge Hamas ikke vender ryggen til vold og terrorisme, anerkjenner Israel og Midtøsten-kvartettens betingelser, vil Israel ikke gå i direkte samtaler med denne terrororganisasjonen, sier Israels vitenskapsminister Yaakov Peri til israelsk radio.

Les også
Nye terrortunneler graves fra GazaTunneler Gaza
Les også
Kristen sionisme
Les også
Sterke inntrykk for Brende i Gaza
Les også
Brende tror fortsatt på to staterBrende i