Tunnelene fra Gaza inn i Israel brukes til å forflytte seg raskt uten å bli oppdaget fra luften, til å lagre våpen - og til raske angrep. Skjermdump: Video fra Al-Jazeera

Nye terrortunneler graves fra Gaza

Islamsk Jihad i Gaza bygger opp igjen tunnelene under Gazastripen inn i Israel. Video fra Al-Jazeera dokumenterer gravingen.

En journalist fra Al-Jazeera med bind for øynene blir ledet til inngangen til en av terrortunnelene under Gaza. Inni tunnelen må han gå bøyd gjennom den trange gangen, som jihadisten forteller er gravd av frihetskjempere i dette grenseområdet.

Tunnelen likner de mange som Den israelske hær (IDF) bombet i sommer, med sementblokker til å støtte opp tak og vegger, skriver nettstedet «timesofisrael».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ny tunnel

– Det bemerkelsesverdige ved denne tunnelen er at den er gravd ut helt nylig. Og som du ser, graver vi fortsatt, sier den palestinske terroristen i videoen.

Søndag benektet en anonym ansatt i det israelske forsvarsministeriet påstander fra en annen forsvarsekspert at Hamas allerede er i gang med å skaffe seg våpen og gjenoppbygge terrortunnelene, bare to uker etter våpenhvilen ble inngått mellom Israel og Hamas.

Tunnelene ble hovedmålet og årsaken til bakkeinvasjonen i Gaza i juli, og flere ble brukt til å utføre angrep mot israelske soldater både på Gazastripen og inne i Israel.

I etterkant av Gazakrigen i sommer har statsminister Benjamin Netanyahu hevdet at Israel bombet og uskadeliggjorde 31 terrortunneler fra Gaza til Israel.

Videoen ble lagt ut på nyhetskanalen Al-Jazeera for en uke siden og er oversatt og gitt engelsk tekst av Middle East Media Research Institute.

De to partene ble enige om våpenhvile 28. august etter 50 dager med krigshandlinger.

Islamsk Jihad opererer som en egen - og til tider rivaliserende organisasjon overfor Hamas som styrer Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Raser sammen

På videoen kan man se arbeidere som drar ut rekker med store spann fylt med sand fra tunnelen. Ved utgangen av tunnelen ses en arbeider som graver vekk sand for å forlenge åpningen.

– Det har skjedd noen ganger at tunnelen har rast sammen, men arbeidet bare fortsetter, sier reporteren.

Den palestinske jihadisten opplyser at dette er en av tunnelene til Al-Quds-brigadene, Islamsk Jihads forsvarsfløy.

Begynte på nytt

– Arbeidet begynte så snart Gazakrigen var slutt og våpenhvilen var et faktum. Vi står på og utvider den uansett trusler fra den sionistiske fienden, sier han.

Han forsikrer at de ikke lar seg stanse av trusler fra fienden eller forbudet mot import av sement og andre byggematerialer.

For å terrorisere

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den palestinske omviseren legger ikke skjul på hva tunnelen skal brukes til.

– Vi setter tunnelene i stand til den neste krigen for å gjennomføre angrep og skyte raketter og artilleri, sier mannen.

Han legger til at tunnelene skal også brukes til andre ting, uten at han vil avsløre det på videoen.

Journalisten ble også vist en mer avansert tunnel der det fantes utskytingsramper der jihadistene planlegger å dukke opp og skyte antitankraketter mot IDF-kjøretøyer om de skulle trenge inn i Gaza. På videoen demonstrerer de hvordan de klargjør våpnene, og de viser fram en rakett til nedskyting av fly.

I full gang

Tidligere denne uken sa en anonym israelsk kilde at Hamas hadde startet gjenoppbyggingen av tunnelene under grensen til Israel. Han hevdet de er i ferd med å skaffe seg våpen og i full gang med å produsere raketter.

– Vi ser at de allerede har startet å smugle våpen til Gaza fra Egypt, at de lager raketter og reparerer tunnelene, sa kilden til «timesofisrael». Han viste til opplysninger fra sikkerhetstjenesten som hevder at Hamas er betydelig svekket når det gjelder muligheter til å lage raketter. Han la likevel til at rundt 40 prosent av terroristenes utstyr til rakettproduksjon fortsatt er intakt.

Andre kilder benekter at Hamas har begynt å bygge opp igjen sitt våpenarsenal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tunneler Gaza

Israel hevder de ødela 31 terrortunneler i Gazakrigen 8. juli til 28. august.

Video fra Al-Jazeera viser at tunnelene blir satt i stand igjen.

Skal brukes til nye angrep mot Israel.

Smugling fra Egypt av våpen og utstyr til bygging av tunnelene.

Skal brukes til nye angrep mot Israel.

Les også
Kristen sionisme
Les også
Sterke inntrykk for Brende i Gaza
Les også
Brende tror fortsatt på to staterBrende i
Les også
Hamas´ terrorhåndbok beviser bruk av sivile
Les også
– Jeg vil vite hva Hamas bruker pengene sine påGazakrigen