Grufull video fra Syria vekker sterke reaksjoner

Viser tilsynelatende en sy­risk opp­rø­rer mens han skjæ­rer ut hjer­tet til en sol­dat og spi­ser det.

Videoen blir for­dømt av både men­neske­retts­ak­ti­vis­ter og sy­risk op­po­si­sjon.

Vi­deo­en var tirs­dag å finne på flere nett­ste­der. Per­sonen som er fil­met, hev­der å være opp­rø­rer og sier han be­fin­ner seg i pro­vin­sen Homs iSyria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge men­neske­retts­or­ga­ni­sa­sjo­nen Human Rights Watch (HRW) ser det ut til at man­nen til­hø­rer en opp­rørs­bri­ga­de sen­tralt i pro­vin­sen. Den samme bri­ga­den an­kla­ges for å ha be­skutt li­ba­ne­sis­ke lands­byer tid­li­ge­re i år.

Den sy­ris­ke na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen, som re­pre­sen­te­rer en rekke op­po­si­sjons­grup­per, for­døm­mer hand­lin­gen som umen­nes­ke­lig og gru­som. Men HRW mener at op­po­si­sjo­nen må gjøre mer for å stan­se slike over­grep.

- Det er ikke til­strek­ke­lig at den sy­ris­ke op­po­si­sjo­nen for­døm­mer slik opp­før­sel eller gir re­gje­rin­gen skyl­den for slik vold. Op­po­si­sjons­styr­ke­ne må hand­le be­stemt for å stan­se slike over­grep, sier Nadim Houry, som er HRWs vise­di­rek­tør i Midt­østen.

Na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen stil­ler spørs­mål ved om vi­deo­ens inn­hold er ekte.

- Den sy­ris­ke koa­li­sjo­nen for­døm­mer denne hand­lin­gen sterkt, hvis den viser seg å være ekte. Koa­li­sjo­nen un­der­stre­ker at dette er i strid med det sy­ris­ke fol­kets moral og også ver­di­ene og prin­sip­pe­ne til Den frie sy­ris­ke hær, heter det i en ut­ta­lel­se fra Na­sjo­nal­koa­li­sjo­nen, som er en pa­ra­ply­or­ga­ni­sa­sjon for en rekke sy­ris­ke op­po­si­sjons­grup­per.