Gir Sjømannskirken kjeft for Ol-deltakelse

Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke mener Sjømannskirken ukritisk hauser opp OL-arrangementer i land med korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

– Jeg er svært kritisk til atSjømannskirken skal være med og legitimere et arrangement som OL, sa generalsekretærBerit Hagen Agøy iMellomkirkelig råd forDen norske kirke under Sjømannskirkens generalforsamling.

Dette er gjengitt i bladetHjem, somSjømannskirken, Norsk kirke i utlandet, gir ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ha refleksjon

På generalforsamlingen i juni – kort tid før sommerens OL i Brasil – etterlyste Hagen Agøy en mer gjennomtenkt tilnærming til hvilke idrettsarrangementer organisasjonen skal være med på å fronte.

Hun har også forståelse for at Sjømannskirken er til stede med sin beredskap.

– Men kos og hygge slik som under OL i Rio de Janeiro, gir et helt annet signal, mener Hagen Agøy.

– Hauset opp

Til Dagen sier hun:

– Sjømannskirken skal være til stede, men de bør ikke være med å gi inntrykk av at vi heier på et arrangement som det hefter så mange etiske problemstillinger ved.

– Ønsker du bare kritisk refleksjon, eller at Sjømannskirken trekker seg helt ut og ikke har noen aktivitet knyttet til OL?

– Det er helt greit at de er til stede, men jeg ønsker en refleksjon om hvorvidt tilstedeværelsen framstår som en støtte og en legitimering av arrangementet, sier hun.

På spørsmål om konkretisering, sier hun at hun særlig reagerer på et oppslag påSjømannskirkens Facebook-side der alt var lagt opp til OL-fest med storskjerm og bevertning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da blir Sjømannskirken nesten en del av det norske OL-laget, og stemningen blir hauset opp. Det skjer samtidig med at mye av lokalbefolkningen og menneskerettighetsorganisasjonene protesterer. Hvilken siden står vi på som kirke? spør Hagen Agøy.

– Mener du at Sjømannskirken heller ikke burde legitimere Paralympics som ble avsluttet i Rio de Janeiro søndag?

– Jeg kjenner ikke til om eller hvordan de har vært tilstede under Paralympics, sier Hagen Agøy, som imidlertid er kritisk til hvordan store organisasjoner som IOC (Den internasjonale olympiske komite) og FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) har utviklet seg når det gjelder pengebruk, bestikkelser og andre kritikkverdige forhold.

– Hadde Sjømannskirkens involvering vært ok dersom man samtidig hadde vært en aktiv og tydelig kritiker av de negative tingene du påpeker?

– Jeg vet ikke om det er Sjømannskirkens rolle å komme med politisk kritikk av idrettsarrangementer. De har en annen oppgave. Min kritikk handler mer om hvordan de skjøtter den oppgaven de har. Så får andre deler av kirka ta seg av å kritisere OL-arrangørene.

– Hvem bør gjøre det? Kirke­rådet eller Mellomkirkelig Råd, som du leder?

– Det har jeg ikke reflektert over, og det har ikke vært behandlet hverken i Kirkerådet eller Mellomkirkelig Råd, understreker Hagen Agøy.

Uforstående

Utenlandssjef i Sjømannskirken,Asbjørn Vilkensen, sier tilHjem at han stiller seg uforstående til kritikken fra Hagen Agøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En tilstedeværelse der vi tilrettelegger for at norske turister og idrettsutøvere kan glede seg over idrettsprestasjoner, mener jeg ikke legitimerer korrupsjon eller brudd på menneskerettigheter, sier Vilkensen.

– Kan ta selvkritikk

GeneralsekretærØrnulf Steen i Sjømannskirken påpeker at det er en oppgave «Kjerka» har å være til stede der hvor det er nordmenn, som norsk kirke i utlandet. Han viser også til det mangeårige samarbeidet med idrettsbevegelsen og opprettelse av møtesteder i forbindelse med idrettsfester som OL.

– Men er dere ukritiske, Steen? Og hauser dere opp slike arrangementer?

– Vi har ikke øynene lukket for at det foregår den typen ting som Hagen Agøy påpeker. Så kan jeg godt føye til at ideen bak de olympiske lekene, den fredelige kappestriden, den er god. Samtidig kan det virke som de som ivaretar og leder OL, ikke minst IOC, er blitt for mye av en bastion, sier Steen.

Han har oppfattet at det Hagen Agøy først og fremst reagerte på, var en omtale på Sjømannskirkens Facebook-side.

– Og vi kan sikkert ta selvkritikk på hvordan vi kommuniserer. Vi skal formidle vår tilstedeværelse slik at den er troverdig og i henhold til våre verdier, sier Steen.

– Og da bør det være rom for å juble når Norge tar gull?

– Ja, det bør det, sier Steen, som nevner at det også har vært svært viktig for Sjømannskirken å være tilstede under de nylige avsluttede paralympiske lekene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: