Diakon Vetle Karlsen Eide (t.h.) får mye av æren for at færre ungdommer nasker på Sartor Senter. Senterdirektør Thomas Skålnes til venstre. Foto: Tor-Helge Gundersen

Gir kirken æren for naske-stopp

Direktør Thomas Skålnes ved Sartor Storsenter skamroser den innsatsen ungdomsdiakonitiltaket Basecamp har lagt ned for å redusere naskingen blant barn og unge på senteret. I 2011 hadde senteret helt minimale problemer med unge naskere. 

- Den innsatsen Basecamp gjør på Sartor, er helt uvurderlig. De har bidratt til å redusere naskingen, men også skader og hærverk på senteret. I tillegg ser vi en reduksjon i annen uønsket adferd, sier Skålnes til Dagen.

Direktøren tilskriver mye av æren for den positive utviklingen på Sartor Storsenter i Fjell kommune utenfor Bergen ungdomsdiakonitilaket Basecamp. Tiltaket er et samarbeid mellom Fjell sokneråd, Fjell kommune og Sartor Storsenter.
I utgangspunktet er det et lavterskeltilbud for barn og unge som oppholder seg på senteret, men Basecamp har i de siste sju årene også vært helt sentral i anti-naskeprosjektet på Sartor. Det har blant annet resultert i at alle som blir tatt for nasking, har fått tilbud om frivillig samtaler med ungdomsdiakon Vetle Karlsen Eide om hendelsen de har vært involvert i. Høsten 2010 ble dette arbeidet satt enda mer i system, med blant annet undervisning på skolene i regi av Politiet.

Samtidig ble samtaler med diakonen for unge som ble tatt for nasking gjort obligatorisk, og det fungerer nå som en erstatning for Politiets egne bekymringssamtaler. Resultatet har ikke lat vente på seg. Frem til høsten 2010 ble gjennomsnittlig ti unge tatt for nasking hver måned, mens man i det neste halve året bare registrerte fire tilfeller. Denne trenden fortsatte i hele 2011.
- Vi har hatt minimale problemer med nasking i den ungdomsgruppen vi her snakker etter strategien vi la opp høsten 2010, sier Skålnes, som ikke nøler med å betegne Basecamp sitt arbeid på senteret som en suksess.

Oppriktig anger


Ungdomsdiakon Vetle Karlsen Eide er glad for at kirkens tilstedeværelse på et av Norges største kjøpesentre kan ha en positiv effekt på samfunnet. Han forteller at siden anti-naskeprosjektet startet for sju år siden, har 40 barn og unge vært inne til samtaler. Tilbakefallsprosenten er så godt som null, i hvert fall på Sartor Storsenter. Mye av poenget med de fire samtalene de unge må gjennomføre med diakonen, er å få dem til å reflektere over det de har gjort. En av timene handler blant annet om å møte butikksjefen i forretningen naskingen fant sted for å beklage hendelsen.
- Jeg vil si at vi driver et vellykket og konkret forsoningsarbeid på et av Norges største kjøpesentre. Ved å legge til rette for at de unge får reflektere rundt sine egne valg, har vi vært med på å endre livskurs for flere av ungdommene. Det er en pedagogisk mulighet til å snakke om hva det faktisk innebærer å stjele fra andre.

- Opplever du at de viser oppriktig anger for det de har gjort?
- Ja, uten tvil, og det er sterkt å se når de møter butikksjefen og ber om unnskyldning for det de har gjort. Og så opplever de at unnskyldningen blir tatt i mot. Da kan de legge det bak seg. Vi opplever dette nesten som en slags renselsesprosess for de unge, fastlår Eide.
DAGEN