Gikk på kafé i solidaritet med ofrene

20 ambassadører viste i går sin sympati med dem som ble rammet av terroren. Norske Jon Hanssen-Bauer sier ingenting kan legitimere vold mot uskyldige sivile.

Onsdag kveld ble fire israelere drept og flere hardt skadet da toHamas-terrorister skjøt rundt seg på Max Brenner-kafeen iSarona-området i Tel Aviv.

VIDEO:Se Dagens direktesendte intervju med Hanssen-Bauer her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grusomme bilder og videosnutter er blitt spredd i sosiale medier verden rundt, men det virker ikke som om dette har skremt kundene til den populære sjokoladekafeen på det store Sarona-markedet.

De siste dagene har en jevn strøm med kunder ankommet og til israelske medier opplyser flere at de kommer ens ærend for å støtte Max Brenner og andre kafeer og butikker på markedet.

I går var det diplomatenes tur. NorskeJon Hanssen-Bauer var én av rundt 20 ambassadører som kom på solidaritetsbesøk.

Sympati

– Jeg er her på Sarona-markedet for å vise min og Norges dypeste sympati og solidaritet med terrorofrene. Vi ønsker de som ble skadet her en rask bedring og håper de vil komme raskt tilbake til et normalt liv, sa den norske ambassadøren til Dagen.

På Max Brenner-kaféen møtte de utenlandske diplomatene blant annet politisjefen i Tel Aviv og opposisjonslederYair Lapid fra sentrumspartietYesh Atid. Begge orienterte de fremmøtte om hva som skjedde under terrorangrepet og om hva israelske myndigheter har foretatt seg i etterkant.

Etter kafébesøket fikk den norske ambassadøren spørsmål fra israelske journalister om angrepet ble dekket av norsk presse og om hvilken vinkling dekningen i Norge eventuelt hadde. Hanssen-Bauer svarte at det hadde vært en relativ omfattende dekning av hendelsen og at man fra norsk side entydig fordømmer den meningsløse volden.

Norsk fordømmelse

– Noen har hengt seg opp i at ikke alle norske nyhetsartikler har hatt ordet «terror» i overskriften eller ingressen. Men i samtlige nyhetssaker jeg har lest, har det kommet klart frem at dette var voldshandlinger som ikke kan forsvares, sier Hanssen-Bauer.

Han viser også til at Norge var raskt ute med å fordømme terrorangrepet. Torsdag sendte utenriksministerBørge Brende ut en pressemelding der han blant annet skrev følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingenting kan legitimere vold mot uskyldige sivile. Ledere må ta avstand fra terror og bidra til at konflikten nå ikke eskalerer.

Jon Hanssen-Bauer selv fordømte på Twitter «den foraktelige terrorhandlingen» bare noen timer etter angrepet.

Internasjonalt

Han er glad for at nesten hele verdenssamfunnet denne gangen kritiserer voldshandlingene og viser tilSikkerhetsrådets ferske uttalelse.

Rådet ber om at drapsmennene stilles til ansvar «for disse avskyelige terrorhandlingene». Uttalelsen var enstemmig blant rådets 15 medlemmer og uttrykte sympati til ofrenes familier og til Israels myndigheter.

IsraelsFN-ambassadør,Danny Danon, sier i en kommentar at fordømmelsen var den første av sitt slag etter en rekke angrep de siste åtte månedene.

Han sier fordømmelse av terror er viktig og moralsk riktig og ber det internasjonale samfunnet fordømme palestinsk oppfordring til vold.