Justisminister Anders Anundsen (Frp) møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i asylbarnsaken i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Går inn for mistillit mot Anundsen i asylbarnsaken

Kontroll- og konstitusjonskomiteen bør fremme mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen, mener Bård Vegar Solhjell (SV) som er saksordfører for asylbarnsaken.

Solhjell presenterte mandag sine merknader i kontrollsaken om justisministerens håndtering av lengeværende asylbarn.

– Statsråd Anders Anundsen har gjennom den informasjon han har gitt Stortinget vedrørende utsendelse av lengeværende barn, ikke overholdt opplysningsplikten. Statsråd Anders Anundsen har ikke Stortingets tillit, lyder saksordførerens konklusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke tilfredsstillende

Solhjell mener Anundsen på flere punkter har informert Stortinget på en måte som ikke er tilfredsstillende. Han viser blant annet til at justisministeren fortalte om en «klar politikkendring», men at denne ikke ble satt ut i livet. Politikkenderingen ble ikke forstått av politiet, slik Anundsen hevdet, ifølge Solhjell.

– Utelot informasjon

Viktig informasjon ble utelatt da statsråden svarte på Stortingets gjentatte spørsmål høsten 2014, blant annet om måltall for uttransporteringer, økte utsendelser til Nigeria og Afghanistan og uttransporteringstallene for august og september.

– Han valgte heller ikke å undersøke disse forholdene i etterkant av en rekke spørsmål fra Stortinget, og han informerte ikke Stortinget om dem før Bergens Tidende skrev om saken.

– Seinere forklarte han at de høye tallene på returnerte, lengeværende barn til Afghanistan skyldtes at «det åpnet seg en mulighet». Det er ingenting som tyder på at det åpnet seg noen mulighet, heter det i Solhjells begrunnelse.

Han mener Anundsen har gitt et feilaktig bilde av virkeligheten.

Les også
Stortinget publiserte sensitive opplysninger om asylbarn
Les også
Nekter å inngå asylkompromiss med regjeringspartieneAsylbarn-saken
Les også
KrF-topp roet gemyttene i Hordaland
Les også
Trakk mistillitsforslag mot justisministerenHent barna hjem
Les også
Lang vei tilbake for utsendte barnefamilier
Les også
Afghanistan stanset tvangsretur – familie tilbake i Norge