Justisminister Anders Anundsen (Frp) har opplevd et stort mediekjør rundt tvangsutsendelsen av flere lengeværende asylbarn. Her under høringen fredag i forrige uke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Afghanistan stanset tvangsretur – familie tilbake i Norge

En afghansk mor og hennes to unge døtre er tilbake i Norge etter å ha blitt nektet innreise i Afghanistan. De ble tvangsutsendt fra Norge mandag.

Det er Bergens Tidende som torsdag kveld melder om innreisenekten. Tidligere samme kveld skrev Nettavisen at asylfamilien på tre var tilbake i Norge, men grunnen til returen var da uklar.

Bergens Tidende skriver at ting gikk skeis allerede på flyplassen i Kabul tirsdag. Den afghanske moren og hennes døtre på henholdsvis seks måneder og fire år ble nektet innreise.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun kom hit i en svært dårlig tilstand. Hennes ektemann var ikke med og helsen var dårlig. Derfor aksepterte vi ikke deres innreise og de ble sendt tilbake til Norge, sier Ahmad Waliha Akami, visestatsråd i det afghanske flyktningdepartementet til BT.

– Jeg kan bekrefte at PU ikke fikk overlevert en afghansk familie ved ankomst til Kabul tidligere denne uken, sier kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet (PU) til Nettavisen.

Saken kommer ikke lenge etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) har påstått at samarbeidet med Afghanistan fungerer som det skal. Det måtte Anundsen slå fast etter at et brev fra afghanske myndigheter, mottatt av Justisdepartementet 7. november i fjor, omtalte en trussel om å stoppe samarbeidet med Norge.

Afghanske myndigheter har tidligere sagt til Bergens Tidende at det ikke er problematisk med dem som returnerer til landet frivillig, men at den store deportasjonen av mennesker mot sin vilje skaper problemer.

Les også
Frp: Venstre og KrF kan glemme å hente hjem asylbarn
Les også
KrF krever ny vurdering av utsendte asylbarn
Les også
Solberg avviser at afghanske barn er sendt ut i strid med råd
Les også
Venstre og KrF lunkne til SVs asylforslag
Les også
Kirkeasyl må vurderes