Senegalesiske soldater og stridsvogner på vei mot Gambia torsdag. Noen timer senere rykket de inn i nabolandet, uten å møte motstand. Foto: Sylvain Cherkaoui / AP / NTB scanpix

Gambias valgtaper får kniven på strupen

Vestafrikanske ledere gjør fredag et siste forsøk på å overtale Gambias valgtaper Yahya Jammeh til å gi fra seg makten. En flernasjonal afrikansk styrke har allerede rykket inn i landet.

Guineas president Alpha Condé var ventet å reise til Gambias hovedstad Banjul fredag morgen for å prøve å få Jammeh til skifte mening.

Også Liberias president Ellen Johnson Sirleaf skulle delta på møtet, ifølge enkelte kilder. Så langt har Jammeh nektet å gå av, selv om han tapte presidentvalget for halvannen måned siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidsfrist

Hvis ikke Jammeh gir seg frivillig innen klokken 12 lokal tid, klokka 13 norsk tid, vil han bli hentet med makt, advarer den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS.

– Da vil styrkene våre rykke fram mot Banjul. Men inntil siste minutt tror vi det er mulig å få til en løsning basert på dialog, sier ECOWAS' leder Marcel Alain de Souza.

Soldater fra Senegal, Ghana, Nigeria og flere andre vestafrikanske land rullet torsdag over grensene til Gambia, uten å møte motstand. Etter noen timer stanset de framrykkingen for at Jammeh skulle få en siste sjanse til å gi seg uten å bli hentet med makt.

En talsmann for Senegals hær bekrefter overforBBC at deres styrker fortsatt befinner seg i Gambia.

Innsatt på ambassade

Mannen som vant presidentvalget i Gambia, Adama Barrow, avla torsdag president-eden på den gambiske ambassaden i Senegal. I sin tale ba ha han Gambias hær om ikke å prøve å stanse maktskiftet.

Den gambiske forsvarssjefen skal ha gjort det klart at han ikke vil gripe inn i konflikten og forsøke å slå tilbake den flernasjonale styrken.

Over 45.000 mennesker har flyktet fra landet de siste dagene, ifølge FN. Mange har vært redde for at det skal bryte ut væpnet konflikt. Jammeh befinner seg angivelig fortsatt i presidentboligen i Banjul. (©NTB)