Frykter Brussel er rammet av terrorhandling

Brussels innbyggere er rystet etter skyting på det jødiske museet i Belgias hovedstad. Tre personer har mistet livet.

- Jeg er lei meg, men også sint.

Viviane Teitelbaum står ved politisperringen ved det jødiske museet i Brussel. En ukjent gjerningsmann kjørte lørdag ettermiddag fram til bygningen, åpnet ild ved inngangen til museet og stakk så fra stedet. Tre personer ble drept og én er alvorlig skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyhetsbyrået Belga meldte lørdag kveld at én person var pågrepet, men politiet lette fortsatt etter ytterligere én person.

Flere fra det jødiske miljøet i byen har møtt opp ved museet i sentrum av den belgiske hovedstaden og sier de frykter det er skjedd et antisemittiske angrep.

- En slik handling er vanskelig å fatte i Belgia. Vi er ikke vant til dette. Om dette var et antisemittisk angrep, er det et varsku for fremtiden, sier Simone Susskind, folkevalgt fra Sosialistene og leder for et jødisksekulært senter i Brussel.

Sjokkert

Belgias utenriksminister Didier Reynders var i nærheten da han hørte skudd i Sablon-området ved 16-tiden lørdag ettermiddag, og fortet seg til stedet.

- Jeg så mennesker som lå på bakken. Jeg reagerte umiddelbart med å ringe etter ambulanse og politiet, sier han.

- Jeg er sjokkert over at det er skjedd drap ved museet. Dette er en grusom voldshandling. Etterforskningen vil avdekke motivet, sier Reynders til NTB og vil ikke konkludere om det er snakk om et terrorangrep.

- Selvsagt tenker vi på dette som en mulig terrorhandling og en antisemittisk handling, men vi kan ikke være sikre. Vi må avvente hva etterforskningen viser, understreker han.

Statsminister Elio Di Rupo sier ifølge BBC at belgierne står samlet mot et «slikt avskyelig angrep på et jødisk kultursenter».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke overrasket

Brussels ordfører Yvan Mayeur sier til belgisk presse at det kan være snakk om en ekstrem handling. Sikkerheten er skjerpet ved andre jødiske bygninger.

Noen av de fremmøtte ved museet sier de ikke er overrasket over angrepet selv om de ikke tør konkludere om motivet for handlingen.

- Overrasket? Nei. Flere røde linjer er blitt krysset. Det har vært flere uttrykk for hat, sier Teitelbaum.

- Det har økt. For en uke side hadde noen skriblet SS, en davidsstjerne og ordet «Juden» ved inngangen til kontoret mitt. Det ville ikke skjedd for 10- 15 år siden, sier juristen Nicole Dussart.

Skjuler davidsstjernen

Dussart mener det har vært unnfallenhet og straffrihet knyttet til det hun beskriver som mer aggressive holdninger overfor jøder i Belgia de siste årene.

- Politikerne undervurderer problemet, sier hun og forteller at hun pleier å skjule davidsstjernen hun bærer rundt halsen.

- Ikke fordi jeg frykter et fysisk angrep, men hån, sier hun.

Teitelbaum er selv folkevalgt fra det liberale partiet MR og sier landets politikere må bli mer bevisste etter at Belgia har holdt både nasjonale og regionale valg søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Å kjempe mot antisemittisme, mot kjønnsdiskriminering, mot homofobi, mot rasisme er en kamp for demokratiske verdier. Politikerne må ikke glemme det, sier hun.

NTB

Les også
Brutal belgisk påminnelse
Les også
Kjemper for livet etter skytingen i Brussel