Frp-prest mener kirken framstår som sosialistisk

Sokneprest Bjørn Lian har sittet tolv år i kommunestyret for Fremskrittspartiet. Han er ikke forundret over at få Frp-ere stemte ved kirkevalget.

I forrige uke fortalte vi at bare 2,7 prosent av dem som stemte ved kirkevalget i fjor, sympatiserer med Frp (se faktaboks).

SokneprestBjørn Lian i Karlsøy i Troms synes ikke det er spesielt overraskende. Han påpeker at mange kristne som støtterFrp, har tilknytning til frikirker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ser du andre forklaringer?

– Det er nok en del av dem som ikke er kirkeaktive, som lar være å stemme ved kirkevalget fordi de ikke synes det er så viktig. Og så har du dem som har gitt opp kampen om kirken, sier Lian.

Israel-støtte

Selv har han sympatisert med Frp helt siden midt på 1980-tallet, men tonte ikke flagg før i 2003. Da stilte han kandidat til kommunestyret og ble valgt inn. Han vedgår at han rent personlig hadde blitt kritisk til fagbevegelsen ut fra hvordan han i oppveksten hadde opplevd foreldrenes engasjement i Transportarbeiderforbundet. Men han opplevde også at profilen tilDen norske kirke ble «mer og mer sosialistisk».

– Det jeg hører fra prekestoler eller på stiftsmøter kunne like gjerne stått i de rødgrønnes program - enten det gjelder miljøvern, skatt ellerMidtøsten, sier han.

– Vi ser at kirken er blitt veldig politisk. Det har gått sakte, men tendensen kan nok føres helt tilbake tilGro Harlem Brundtlands dager, sier presten, som synes det samtidig er blitt mindre å høre om Jesus og teologi i kirken.

– Hva er den ideologiske bakgrunnen for at du sluttet deg til Frp?

– Jeg mener Frp er det eneste partiet som behandler folk likt, uavhengig av kjønn og rase, sier Lian.

LES:Frp-ere droppet kirkevalget

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener også at partiet har en samferdselspolitikk som viser forståelse for folks praktiske behov, ikke minst i grisgrendte strøk.

– Dessuten er det partiet som taler klart for det eneste partiet i Midtøsten, legger han til.

Krevde avgang

I 2010 kom Lian i hardt vær. Et lesbisk par startet underskriftskampanje for å få ham fjernet fra stillingen fordi de mente han kom «med utsagn i menighetsbladet som krenker oss sognebarn», ifølge NRK. Presten mener det bare skyldtes at han skrev en artikkel til støtte for mor-far-barn-relasjonen. Han avviste å trekke seg.

– Jeg setter ting på spissen, og det kan nok virke provoserende. Det forstår jeg. Men kirken har aldri trodd på den hellige alminnelige forsiktighet, sa Lian til NRK.

– Jeg skrev det kirken har ment i 2000 år. At det sto i menighetsbladet, burde ikke avstedkomme noen ting, sier Lian i dag.

Trengte pause

Nå er han blitt 62 og kan pensjonere seg når som helst, men han planer om å stå som prest til han fyller 67 hvis helsen holder.

– Men den dagen jeg går av, blir ikke kirken noe åndelig hjem for meg. Det blir nok hellerNormisjon eller noe tilsvarende, sier han.

For tiden sitter han bare i lokallagsstyret for Frp. Han takket nei til gjenvalg i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Valgte du bevisst å tone ned det politiske engasjementet ditt?

– Både og. Det var mest fordi jeg etter tolv år i kommunestyret begynte å bli sliten, sier han, men utelukker ikke at han stiller igjen neste gang.

Samtidig påpeker han at lokalpolitikken ikke handler så mye om de grunnleggende ideologiske spørsmålene.

– Jeg er spent på hvilken vei partiet tar verdipolitisk. Foreløpig er de verdikonservative i flertall her i Troms. Vi er noen seniorer som utveksler litt mailer om slike spørsmål, sier han.

Forlot KrF

Også soknepresten i Dyrøy i Troms, Thor-Arne Ervik, er engasjert i Frp.

– Jeg bor i en liten kommune og valgte å ikke stå på valglisten av hensyn til egen rolle som prest. Men jeg er nettopp valgt som varamedlem i fylkesstyret, sier Ervik.

Tidligere har han vært medlem iKrF.

– Det var ikke noe dramatisk i skiftet, men det skyldtes blant annet Israel-politikken, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ervik poengterer imidlertid at han er bevisst på at han ikke søker å profilere seg på en provoserende måte i følsomme politiske spørsmål.

– Det kunne sikkert vært lettere hvis jeg hadde valgt et hvilket som helst annet parti. Men jeg skal være prest for alle og vil ikke flytte politikken inn i kirken, sier han.

Frp-irritasjon

Samtidig påpeker han at det opp gjennom årene har vært diskutert hvor grensen for kirkens politiske engasjement bør gå. Han mener det noen ganger har vært viktig at kirken markerte seg politisk - for eksempel mot apartheidregimet i Sør-Afrika og Nazi-Tyskland. Generelt mener han kirken må være opptatt av å reflektere over forholdet til myndighetene i lys av det Paulus skriver i Romerbrevet 13. Der slår apostelen fast at øvrigheten er innsatt av Gud.

– Det kan virke som om noen medlemmer og tillitsvalgte i Frp er irritert over hvordan kirken har markert seg politisk i det siste, sier han.

Men presten er usikker på om dette forklarer den lave andelen Frp-sympatisører som deltok i fjorårets kirkevalg, ifølgeKIFO-undersøkelsen.

– Jeg synes det er vanskelig å trekke sterke konklusjoner ut fra en slik undersøkelse, sier han.