Frp krever unnskyldning fra Obama

Frp krever at USAs president Barack Obama ber Norge og Frp om unnskyldning etter at den påtroppende Norge-ambassadøren George James Tsunis i en kongresshøring kom med krasse uttalelser om partiet.

For­ret­nings­man­nen Ts­unis var en av Oba­mas størs­te øko­no­mis­ke bi­drags­yte­re i valg­kam­pen og viste i en se­nats­hø­ring at hans kjenn­skap til Norge var mi­ni­mal.

Nok en gang fikk Frem­skritts­par­ti­et sitt pass på­skre­vet som et parti på yt­ters­te høyre fløy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frps jus­tis­po­li­tis­ke tals­mann Jan Arild El­ling­sen føler seg kraf­tig pro­vo­sert av uttalelsene til Oba­mas hånd­pluk­ke­de am­bas­sa­dør­kan­di­dat.

- Jeg synes dette er uak­sep­ta­belt og en pro­vo­ka­sjon. Jeg for­ven­ter fak­tisk at den ame­ri­kans­ke pre­si­den­ten kom­mer på banen og ber Frp og Norge om unn­skyld­ning. Denne måten å stemp­le oss på er helt uhold­bar og er ikke noe som vi kom­mer til å finne oss i, sier en harm­dir­ren­de El­ling­sen til TV 2.

- En por­ti­er

Ts­unis re­fe­rer­te i hø­rin­gen til Nor­ges «pre­si­dent», og han an­ty­det at Frp «spyr ut sitt hat». I til­legg mak­tet han å si at Norge har for­dømt Frp. Han hadde ty­de­lig­vis ikke fått med seg at Frp nå sit­ter i re­gje­ring.

- Her har vi altså en por­ti­er fra en ho­tell­kje­de som åpen­bart ikke har gjort job­ben sin i for­kant, og som ender opp med å gå ut med en ge­di­gen po­li­tisk skive­bom, fny­ser El­ling­sen.

«Por­ti­eren» er for øvrig styre­for­mann og ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør i Char­twell Ho­tels, som dri­ver og har for­ret­nings­an­sva­ret for ho­tell­kje­de­ne Hil­ton, Mar­riott og In­ter­con­ti­nen­tal i fire ame­ri­kans­ke del­sta­ter.

Ad­vo­kat

Geor­ge James Ts­unis er ut­dan­net ad­vo­kat og har blant annet vært råd­gi­ver for den re­pub­li­kans­ke se­na­to­ren Al­fon­se D'Amato. I 2009 gikk han over fra å være re­pub­li­ka­ner til de­mo­krat.

Hø­rin­gen i uten­riks­ko­mi­te­en er et ledd i pro­ses­sen med å god­kjen­ne dem pre­si­dent Ba­rack Obama no­mi­ne­rer til am­bas­sa­dør­stil­lin­ger.

Uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) er noe mer for­sik­tig i sine ut­ta­lel­ser, men sier til TV 2 at den nye am­bas­sa­dø­ren er vel­kom­men til konge­ri­ket Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(©NTB)

Les også
Solberg og Jensen i hundre