SYNODEFORMANN: Jarle Skullerud

Frikirken gir tiende av eiendomssalg til fattige

Alle menigheter i Frikirken har nå fått spørsmål om hvem som skal få tiende etter et eiendomssalg i Oslo. Beløpet er på omkring 5,4 millioner kroner.

Eiendommen Kongsveien 82 med Frikirkens hus ble høsten 2012 solgt for omkring 65 millioner kroner. Etter at gjelden var betalt, satt Den Evangelisk Lutherske Frikirke igjen med cirka 55 millioner kroner.

Ikke til egen drift

Under synodemøtet sist høst ble det vedtatt å gi 10 prosent av salgsgevinsten – omkring 5,4 millioner kroner – til «de fattige» i løpet av 2015. Synodestyret ble oppfordret til å ta hensyn til det lokale engasjement. Menighetene skulle få mulighet til å foreslå konkrete tiltak som menighetene ønsker tilgodesett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Synodestyret har bestemt at midlene ikke skal gå til Frikirkens egen drift, men rettes mot diakonalt arbeid. Poenget med dette er altså tanken om å gi bort en tidel til noen utenfor oss selv. Men det må gjerne være prosjekt, organisasjoner, institusjoner som våre lokalmenigheter allerede har en relasjon til, forteller synodeformann Jarle Skullerud til Dagen.

Mail til menighetene

I sin mail til alle menighetene i Frikirken skriver Skullerud at de ser for seg at pengene kan deles mellom flere gode tiltak, men ikke i for små beløp.

«Vi ber om at forslagene inneholder en beskrivelse av organisasjonen, tiltak eller institusjon som dere ønsker at pengene skal gå til, forslag til beløp og beskrivelse av hva beløpet kan tilføre, samt en begrunnelse for hvorfor dere mener vi skal gi penger til dette formålet, skriver synodeformannen i e-posten til menighetene. De har frist til 4. mai med å komme med sine forslag.

– Som vedtaket sier, skal hele beløpet brukes i løpet av 2015, og synodestyret gjør endelig vedtak om hvem som skal få tienden, sier Jarle Skullerud.

Vil gi til døvemisjon

Under synodemøtet sist høst var det enkelte forslag om hva tienden kunne gå til. Pastor Leif Gunnar Sandvand i Sarpsborg Frikirke mente at midlene burde gis til Internasjonal Døvemisjon. Organisasjonen ble opprettet i Sør-Korea i 1979 av det norsk-australske ekteparet Muir. Arbeidet har spredt seg til en rekke land rundt i verden,

– Vi har på et menighetsmøte gått inn for at midlene bør gå til Internasjonal Døvemisjon fordi mange døve er fattige, og derfor innenfor rammen med tanke på tienden. I tillegg drives det et evangelisk arbeid blant dem, sier Leif Gunnar Sandvand til Dagen.

Han legger til at det har vært et engasjement for internasjonalt døvearbeid i Sarpsborg Frikirke.

– Det er nå flere menigheter som vil foreslå at tienden skal gå til denne virksomheten. Vi har hatt møte med menighetene våre i Fredrikstad, Moss og Sarpsborg, og kommer til å samkjøre vårt forslag i svarbrevet om tienden til synodestyret, sier Sandvand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

50 millioner kroner

Frikirken har omkring 50 millioner kroner til disposisjon når tienden er betalt ut.

Synodemøtet sist høst besluttet at 15-20 millioner kroner settes av som en framtidig reserve for å kunne møte en eventuell uforutsigbar situasjon for kirkesamfunnet i fremtiden. Dessuten vil man tilgodese Stavern Folkehøgskole, Fredtun med midler til opprusting og utvidelse av spisesal og kjøkken, men det ble ikke vedtatt noe beløp.

Den resterende summen settes i et utviklingsfond som forvaltes av et fordelingsutvalg. Midlene søkes brukt vesentlig til «misjonale prosjekt basert i synodale og lokale strategier og handlingsplaner.»

Tiende

Frikirken solgte i 2012 sin eiendom Kongsveien 82 i Oslo for omkring 65 millioner kroner.

Etter at gjelden var betalt, satt kirkesamfunnet igjen med cirka 55 millioner kroner.

Synodemøtet vedtok i fjor høst at ti prosent av beløpet – omkring 5,4 millioner kroner – skal gis til «de fattige».

Alle menighetene i Frikirken har nå fått mulighet til å foreslå hvem som skal få tienden.

Fristen er 4. mai, og synodestyret gjør endelig vedtak.

Les også
Ny synodeformann i Frikirken
Les også
Åpne for alle, ikke for altDen Evangelisk Lutherske Frikirke
Les også
– En utfordring å skape et inkluderende miljøVisjon 2014