Frelsesarmeen: Skjev debatt om romfolk

Ut­gangs­punk­tet for de­bat­ten om rom­folk bør snus på hodet, mener Knut Haugs­vær i Frel­ses­ar­me­ens ru­som­sorg. Han har lite til overs for kra­vet om å forby tig­ging.

- Dette hand­ler om fat­ti­ge men­nes­ker som be­fin­ner seg i en vel­dig vans­ke­lig si­tua­sjon. Men i Norge er per­spek­ti­vet et annet. Vi tar ut­gangs­punkt i at det er pro­ble­ma­tisk og pro­vo­se­ren­de å se tig­ge­re på gaten. Det synes jeg er trist, sier Haugs­vær til NTB.

Han leder Frel­ses­ar­me­ens ru­som­sorg og har god kjenn­skap til rom­fol­ks si­tua­sjon. Han har be­søkt flere av tig­ger­ne hjem­me i Ro­ma­nia og snak­ker ofte med dem som opp­sø­ker Fyr­ly­set på Grøn­land i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi åpner dø­re­ne for ut­len­din­ger uten so­sia­le ret­tig­he­ter i Norge, tre etter­mid­da­ger i uken. Stort sett er det rom­folk som kom­mer, og rundt 300 er innom hver gang, sier han.

Iføl­ge Frel­ses­ar­me­en bør de ulike for­sla­ge­ne om tigge­for­bud leg­ges til side. I ste­det bør po­li­ti­ker­ne sørge for å tilby til­rei­sen­de tig­ge­re dusj, do og et en­kelt over­nat­tings­til­bud når kulda blir for streng.

- Sam­ti­dig bør det opp­ret­tes et eget kon­takt­sen­ter som møter rom­folk og opp­ly­ser dem om ret­tig­he­ter, lover og reg­ler i Norge, sier han. (©NTB)

Les også
Hun møtte kvinnen bak tiggerkoppen