Fredrik (23) er fortsatt lysten på prestejobben

Teologistudent Fredrik Midttømme har et klassisk syn på ekteskapet, men frykter ikke for sin fremtid som prest i Den norske kirke.

Fredrik Midttømme stilte til valg forOslo bispedømme ikirkevalget 2015 og var klar på at han mente det ikke burde innføres vigselsliturgi for likekjønnede. Han kommer likevel til å fortsette utdanningen sin.

– Jeg er fortsatt motivert og forberedt på å gå inn i tjeneste som prest iDen norske kirke når jeg er ferdig å studere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Midttømme er snart ferdig med tredje året på teologiprofesjonsutdanningen påMenighetsfakultetet (MF) i Oslo.

– For meg spiller vedtaket iKirkemøtet ingen rolle med tanke på fremtidige studier, sier prestestudenten.

Frykter ikke fremtiden

Selv om noen prester har sagt de vil slutte i Den Norske kirke og en del konservative frykter at rommet for to syn vil bli trangere i fremtiden, bekymrer ikke Midttømme seg for sin fremtidige jobb.

– Jeg tror det vil gå fint og er ikke redd for at det ikke skal være rom for mitt syn. Da ville det jo vært litt dumt å utdanne seg til en jobb en har tenkt å ha i 50 år, sier han.

Studenten sier likevel at han forstår utgangspunktet til dem som melder seg ut eller slutter.

– Men jeg håper flest mulig velger å fortsatt stå i tjenesten sin, sier han.

Ulike syn

Menighetsfakultetet er kjent for å være det mer konservative av teologistudiestedene i Oslo sammenlignet medDet teologiske fakultet ved Universitetet, men også på MF har studentene ulike syn på ekteskapet.

– Jeg gleder meg til å få lov til å vie både heterofile og likekjønnede par, sier Ingvild Bjørnøy Lalim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er også tredje års student og dermed halvveis i utdannelsen mot å bli prest. Bjørnøy Lalim fulgte vigselsdebatten på Kirkemøtet og er fornøyd med vedtaket som ble gjort.

– Først og fremt synes jeg det var på høy tid, og så er jeg glad for et vedtak som bevarer begge syn. Det er et signal på at vi kan klare å leve med to syn i Den norske kirke, sier hun og legger til at hun fortsatt ville ønsket å jobbe i Dnk om vedtaket hadde blitt annerledes.

Lite debatt

Vigselssaken på Kirkemøtet har i denne omgang ikke ført til mange diskusjoner blant studentene på MF, ifølge de to meningsmotstanderne.

– Det var nok tydeligere uttrykt at folk mente forskjellige ting i høst før kirkevalget. Jeg har ikke merket noe nå, og vedtaket ble jo som forventet, sier Midttømme.

Han legger til at studentene med ulikt syn lever godt sammen på MF og Bjørnøy Lalim er enig.

– MF er en mangfoldig studieinstitusjon. Det beriker studiehverdagen vår at vi er studenter med forskjellige syn, sier hun.

Vil leve sammen

Ingen av de to studentene tror det vil bli for vanskelig for dem å jobbe sammen med kollegaer med et annet syn på ekteskapet enn dem selv.

– Vi må kunne leve sammen. Det ligger mye styrke i å kunne vise forskjellige sider av samme Gud når en tjenestegjør i samme kirke, sier Midttømme og peker på at det nok vil by på praktiske utfordringer. Bjørnøy Lalim er enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er alltid utfordrende å jobbe sammen når vi tenker ulikt, men det er ikke et større problem enn at vi skal kunne klare å respektere hverandre, sier hun.

Bjørnøy Lalim mener at det fortsatt bør være rom for diskusjon og forsøk på å overbevise de andre samtidig som mindretallets syn ikke skal fortrenges.

– Det er en majoritets oppgave å ivareta minoritetens syn, og det må vi holde fast på, sier hun.