STOR ØKNING: Det har skjedd en voldsom økning i immigrasjonen av franske og ukrainske jøder til Israel det siste året. Jewish Agency har økt sin innsats i disse landene for å hjelpe jøder hjem til Israel. Det siste året har den samlede immigrasjonen økt med 28 prosent. ILL.FOTO: John Solsvik

Franske og ukrainske jøder flykter til Israel

Rundt 6.000 franske jøder har ankommet Israel det siste året, en økning på 125 prosent sammenliknet med fjoråret. Tallet på jøder fra Ukraina er doblet.

Ferske tall fra Jewish Agency og Innvandringsministeriet viser at immigrasjonen til Israel det siste året er økt med 28 prosent sammenliknet med fjoråret. Statistikken slippes ved inngangen til jødenes nyttår som skjer onsdag kveld da året 5775 etter Adams skapelse begynner.

24.800 immigranter er kommet til Israel siste året mot 19.350 året før. Dette er den sterkeste økning i tallet på immigranter de siste fem årene. Mandag ankom 140 immigranter fra Russland og Ukraina og ble møtt på Ben Gurion flyplass av immigrasjonsminister Sofa Lanver og leder for Jewish Agency Natan Sharansky.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En økning på 28 prosent er utrolig høyt. Immigrasjon er framtiden til staten Israel og er en av våre viktigste oppgaver. Mitt ønske for det nye året er at det må gi framgang og vekst, og en bølge med alijah (innvandring) som vi ikke har opplevd før. Vi i Immigrasjonsministeriet er klare og venter på alle jøder som ønsker å komme hjem, sier Landver.

Mer enn doblet

Mest oppsiktsvekkende er økningen i antall franske jøder som kommer til Israel. I fjor immigrerte 2.650 franske jøder til Israel, mens tallet siste året er steget til 6.000, en økning på 125 prosent. Dermed topper Frankrike statistikken når det gjelder immigranter til Israel.

LES OGSÅ: Bare to prosent kristne i Israel

Økningen skyldes delvis flere antisemittiske episoder i Frankrike enn tidligere utført av ekstreme muslimer i landet. Jewish Agency legger imidlertid vekt på den styrkingen av nye program som organisasjonen har gjennomført rettet mot unge franske jøder for at de selv skal se og oppleve Israel. Sammen med Immigrasjonsministeriet har de også innført en lettelse i immigrasjons- og mottaksordningene. Frankrike er det landet i Europa med størst jødisk befolkning med sine 700.000 jøder.

Ukraina dobler

Det andre særtrekket ved statistikken er den økte immigrasjonen fra det tidligere Sovjetunionen, og særlig doblingen av tallet på immigranter fra Ukraina. 4.200 jøder er kommet til Israel fra Ukraina siste året mot 2.000 i fjor, en økning på 110 prosent. Fra Russland er det kommet 4.500 immigranter mot 3.370 i fjor, en økning på 22 prosent.

Natan Sharansky, som selv kommer fra Ukraina, gleder seg over den store innvandringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne økningen viser også i et år der våre fiender underminerer vår sikkerhet og utfordrer vår legitimitet at Israel er et land som garanterer både personlig trygghet for innbyggerne og framtiden til det jødiske folk. Hver eneste av de titusenvis av immigranter til Israel i år er med og avslutter jødenes 2.000 år lange vandring, sier Sharansky.

Oppgang

Immigrasjonen fra Sør-Amerika er økt siste året med 20 prosent. For Storbritannia er tallet 570, for Belgia 260, en svak økning for begge landene, mens tallet for Italia er 270, en dobling fra fjoråret. Fra USA kom det 3.170 nye immigranter, mens tallet for Kanada er 400.

60 prosent av alle immigrantene var under 35 år, og 37 prosent mellom 18 og 34 år. Mange er godt utdannet, og hundrevis av leger og medisinsk personell kommer til Israel gjennom et program som er tilrettelagt av Jewish Agency og Immigrasjonsministeriet.

Flere flytter til Israel

24.800 immigrerte til Israel siste år.

Det er en økning på 28 prosent i forhold til fjoråret.

Økningen for immigrerte franske jøder er 125 prosent.

Økningen er over 100 prosent for ukranske jøder.

Jewish Agency har økt hjelpen til franske og ukrainske jøder som vil immigrere til Israel.

Økningen er over 100 prosent for ukranske jøder.

Les også
8,9 millioner borgere i Israel
Les også
Advarer mot hverdagsrasismenRasisme
Les også
Pave Frans fordømmer religiøs vold
Les også
Flyktet fra nazistene i Tsjekkia og Norge
Les også
Pakten med AbrahamDebatt på dagen.no