Fransk minister: – Frankrike angriper IS daglig

Frankrike utfører daglig angrep mot jihadister som tilhører ekstremistgruppen IS, sier forsvarsminister Jean-Yves Le Drian. Landet sliter med å komme seg etter angrepet i Nice.

– Vi kunngjør ikke daglig angrepene vi utfører, men som en av del av denUSA-ledede koalisjonen, utfører vi angrep daglig, sa Le Drian på fransk radio tirsdag.

Utfører angrep daglig

– Angrep iMosul og i Irak er en måte å skape sikkerhet i Frankrike og resten av Europa på, sier Le Drian.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forsvarsministeren forventer at den USA-ledede koalisjonen vil klare å presse ut ekstremistorganisasjonen fra områdene de har inntatt i Irak og Syria, ved å angripeIS-hovedsetene Mosul ogRaqqa.

– Vi må holde trykket oppe for å bekjempe IS, sier han, men medgir at det vil ta tid.

IS har påtatt seg ansvaret for massakren i den franske feriebyen, der en mannkjørte en lastebil inn i folkemengden som feiret nasjonaldagen torsdag. 84 mennesker ble drept.

Fem italienere

Tirsdag bekrefter franske myndigheter formelt at fem av ofrene var italienere. Blant dem var to ektepar som feiret at de hadde gått av med pensjon.

– Vi ønsker å uttrykke solidaritet med familier og venner av ofrene etter det barbariske angrepet, skriver det franske utenriksdepartementet.

Tirsdag ligger fortsatt 70 personer på sykehus, og for 19 av dem er tilstanden kritisk.

Angrepet er det tredje store terrorangrepet i Frankrike på 18 måneder, og mandag ble Frankrikes statsminister buet på både før og etter minnemarkeringen for ofrene i Nice, fordi folk mener at regjeringen ikke gjør nok for å styrke sikkerheten i landet.

Fortsatt uklart motiv

Etterforskere sier at gjerningsmannen,Mohamed Lahouaiej Bouhlel, nylig hadde vist interesse for ekstremistgruppen IS' propaganda, men at det foreløpig ikke kan bevises at han hadde noen tilknytning til gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Loggen over nettsidene 31-åringen hadde besøkt inkluderte blant annet IS-propaganda, fakta omdet nylige angrepet i Orlando USA samt søk på «grusomme dødsulykker». Gjerningsmannens familie hevder at han i flere år har slitt med psykiske lidelser.

Tilbake til hverdagen

Etter tre dagers landesorg vendte franskmennene tilbake til hverdagen tirsdag.

På strandpromenaden i Nice er det lite som vitner om torsdagens massakre. Langs rivieraen er joggere, syklister og badegjester kommet tilbake. Dessuten har flere av restaurantene åpnet, og den siste delen avPromenade des Anglais er åpen for trafikk.

Mandag kveld samlet folk i Nice sammen lys, blomster og hilsener som var lagt ned på flere minnesteder rundt i byen og flyttet alt sammen til strandpromenaden, der drapene skjedde.

På stedet der angriperen ble skutt og drept, viser innbyggerne i Nice sin avsky ved å kaste søppel og spytte.