Fransk fotojournalist drept på post i Afrika

Husker du denne saken og de sterke bildene fra Den sentralafrikanske republikk? Fotografen som tok disse bildene ble denne uken funnet drept.

Den frans­ke fri­lans­jour­na­lis­ten Ca­mil­la Le­pa­ge ble fun­net drept i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk, iføl­ge en ut­ta­lel­se fra det frans­ke pre­si­dent­kon­to­ret tirs­dag kveld.

Det var frans­ke styr­ker som fant liket til 26 år gamle Le­pa­ge i en bil som ble kjørt av mi­lits fra anti-ba­l­a­ka-grup­pen. Bilen ble stop­pet av frans­ke styr­ker i en vest­li­ge delen av Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk, iføl­ge den bri­tis­ke avi­sen the Guar­di­an.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Drap

Den frans­ke pre­si­den­ten har be­ord­ret frans­ke styr­ker til å etter­fors­ke dra­pet på Le­pa­ge. Ord­bru­ken til pre­si­dent­kon­to­ret i Frank­ri­ke tyder på at Ca­mil­le ble drept over­lagt. Frans­ke og afri­kans­ke etter­fors­ke­re er nå sendt til om­rå­det for å finne Le­pa­ges mor­de­re.

Le­pa­ge flyt­tet til Juba i Sør-Su­dan i 2012 etter å ha full­ført jour­na­list­ut­dan­nel­sen i Eng­land. De siste må­ne­de­ne til­brak­te hun i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk. Bil­de­ne hen­nes er blitt pub­li­sert i aviser the Guar­di­an, Le Monde, the Sun­day Times, the Wash­ing­ton Post, Wall Stre­et Jour­nal og har blitt brukt av den bri­tis­ke riks­kring­kas­te­ren BBC. Dagen pub­li­ser­te en hånd­full av hen­nes bil­der i de­sem­ber i fjor.

Ble fort ven­ner

- Ca­mil­le vill­le ikke bare do­ku­men­te­re hva som hend­te, hun ville også se og for­stå. Det var også der­for hun ble væ­ren­de flere må­ne­der i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk og var på plass der lenge før mange ble klar over hva som fore­gikk i lan­det, sier Ka­ta­ri­na Høije.

Den svens­ke fri­lans­jour­na­lis­ten skrev ar­tik­ke­len der Le­pa­ges bil­der ble tryk­ket i Dagen i de­sem­ber. Hun var mye sam­men med Le­pa­ge i det bor­ger­krigs­her­je­de lan­det, og be­skri­ver henne som en opp­merk­som foto­jour­na­list.

- I Ban­gui tok det ikke lang tid før hun kjen­te alle fra ima­men i den store mos­ke­en til fa­mi­li­en som måtte flyk­te fra mi­lit­sen og som nå gjem­te seg i koran­sko­len. Hun ble kjent med opp­rø­re­re, de frans­ke sol­da­te­ne og barna som var i lei­ren ved fly­plas­sen. For Ca­mil­le spil­te det ingen rolle hvem hun var, hun hadde tid til alle. Mange av de hun tok bil­der av, ble også hen­nes ven­ner. Hun ring­te de re­gel­mes­sig for å høre hvor­dan det sto til med den, og svar­te de ikke ble hun uro­lig, for­kla­rer Høije.

Ka­ta­ri­na Høije be­skri­ver en foto­re­por­ter som klar­te å se lys­punk­ter selv i en mørk hver­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Happy

- I Ban­gui bodde vi på Hotel Levy's sam­men med mange av de andre fri­lans­jour­na­lis­te­ne. Der gikk strøm­men med jevne mel­lom­rom, og van­net vi skul­le dusje i, måtte vi samle i duker fordi ei­e­ren ikke hadde be­talt vann­reg­nin­gen. Mel­lom rom­me­ne våre var det en tynn tre­dør, og Ca­mil­le, som all­tid våk­net først, bruk­te å tvin­ge meg ut av sen­gen ved å danse og synge til låten «Happy» av Pharr­rell Wil­liams. Det viser i stor grad hvor­dan hun var som per­son: Selv når om­sten­dig­he­te­ne var tøffe, lyk­tes hun i å finne noe å le og være glad for.

Les også
Siste håp foran kirkens murerDen Sentralafrikanske republikk