Frankrike sørger over 84 døde etter Nice-angrepet

Frankrike er inne i en tre dagers landesorg for de 84 personene som døde i angrepet hvor Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) kjørte en lastebil inn en folkemengde i Nice på nasjonaldagen.

Den nasjonale sørgeperioden begynte lørdag, og kvelden før varsletFrankrikes presidentFrançois Hollande at tallet på døde etter fredagens angrep kan komme til å øke. Totalt ble 202 personer såret i angrepet, og 50 av dem er tenåringer med alvorlige skader.

Fortsatt kjemper over 50 personer for livet på sykehus etter angrepet i den franske feriebyen, 25 av dem holdes i kunstig koma.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mange franskmenn blant ofrene, og også mange utlendinger fra alle kontinenter, og mange barn, mange små barn, sa Hollande. Minst ti av de drepte er barn.

Kritisk skadd

Blant dem som kjemper for livet sitt er 13 år gamle Sherine som ligger på barnesykehuset iNice. Hennes tvillingbror ble knust i møtet med lastebilen.

– De identifiserte ham ved hjelp av T-skjorta. Han var ugjenkjennelig, sier Sherines kusine Malika Zenatti. Også 13-åringens mor ble drept i angrepet.

Et annet offer er 27 år gamle Timothe Fournier fraParis. Han ble drept etter å ha dyttet sin gravide kone unna lastebilen, forteller kusinen Anais.

– Han var en fantastisk fyr. En ung drømmer, men en som alltid var der for sin kone og barnet de ventet, sier hun.

LES:– Disse mennene drives av fanatisme

– Sønderknust

Det er mange turister i Nice for tiden, og ofrene kommer fra flere forskjellige land, blant annetMarokko,USA,Tyskland,Algerie,Tunisia ogSveits.

To av de tilreisende var 51 år gamle Sean Copeland fra Austin i USA og hans elleve år gamle sønn Brodie. De var på ferie med familien da tragedien rammet, og begge ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er sønderknust og i sjokk over å ha mistet Brodie Copeland, en fantastisk sønn og bror som lyste opp livene våre, og Sean Copeland, en fantastisk ektemann og far, skriver familien i en uttalelse.

Ingen norske ofre så langt

BådeSverige ogDanmark opplyser at de har borgere det ikke er gjort rede for etter angrepet. Så langt er det ikke meldt om norske ofre, men UD kan likevel ikke ennå slå fast med hundre prosent sikkerhet at ingen nordmenn er rammet.

Antallet henvendelser til UD roet seg imidlertid utover ettermiddagen fredag.

– Vi har fått mange henvendelser gjennom natten og dagen, men det har begynt å roe seg. Folk later til å ha funnet sine og har blitt beroliget, sa kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde iUD til NTB fredag kveld

Ukjent bakgrunn

Bakgrunnen for angrepet er fortsatt ukjent. Frankrikes statsminister Manuel Valls har sagt at den 31 år gamle gjerningsmannen trolig kan knyttes til radikal islamisme på en eller annen måte.

Faren til Mohamed Lahouaiej-Bouhlel sier imidlertid til den franske TV-stasjonenRTL at sønnen ikke var islamist eller radikalisert, men at han derimot hadde slitt med alvorlige psykiske plager i mange år. (©NTB)