Frankrike ber Kina ta ansvar i Korea-konflikten

Frank­ri­ke øns­ker at Kina skal gripe inn i kon­flik­ten på den kore­ans­ke halv­øya, i frykt for at den spen­te si­tua­sjonen skal es­ka­le­re ut av kon­troll.

Frank­ri­ke på­pe­ker at Kina er det enes­te lan­det som har makt over Nord-Ko­rea, og opp­ford­rer lan­det til å gripe inn i kon­flik­ten. Frank­ri­kes uten­riks­mi­nis­ter Lau­rent Fa­bi­us rei­ser til Kina neste uke for å dis­ku­te­re den spen­te si­tua­sjo­nen mel­lom de kore­ans­ke lan­de­ne.

Fa­bi­us mener det ikke er uten­ke­lig at Nord-Ko­reas «ufor­ut­sig­ba­re» leder Kim Jong-un kan komme til å bruke atom­vå­pen om si­tua­sjo­nen kom­mer ut av kon­troll.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kina har også ut­trykt be­kym­ring for si­tua­sjo­nen, og lan­dets uten­riks­mi­nis­ter Zhang Yesui ber de kore­ans­ke lan­de­ne om «ro og be­hers­kel­se». Tirs­dag møtte lan­dets vise­uten­riks­mi­nis­ter am­bas­sa­dø­rer fra USA og begge de kore­ans­ke lan­de­ne for å ut­tryk­ke sin al­vor­li­ge be­kym­ring for si­tua­sjo­nen.

Russ­lands uten­riks­mi­nis­ter Igor Mor­gu­l­ov er redd det skal lite til før kon­flik­ten es­ka­le­rer.

- Russ­land må være be­kym­ret. Vi snak­ker om en eks­plo­siv si­tua­sjon i nær­he­ten av våre øst­li­ge gren­ser. I denne spen­te si­tua­sjo­nen skal det bare en ele­men­tær men­nes­ke­lig feil eller et tek­nisk pro­blem til før si­tua­sjo­nen kom­mer ut av kon­troll, sier han. (©NTB)