Hilde Frafjord Johnson har håndtert krise på krise i de tre årene hun har hatt jobben som spesialutsending og leder for FN-styrken UNMISS i Sør-Sudan. Nå utløper kontrakten, og ferie og bokprosjekt for tur, før hun ser for seg en ny FN-jobb. Uansett håper hun fortsatt å kunne ha ett bein i Norge og ett i Afrika. Nylig var hun på et kort Oslo-besøk. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Frafjord Johnson: Sør-Sudans ledere kan ikke skylde på andre

– Ikke skusle bort denne sjansen! Det er Hilde Frafjord Johnsons bønn til lederne i Sør-Sudan idet hun går av som sjef for FN-styrken i landet.

Den tre år unge staten er i sin hittil verste krise. President Salva Kiir er i krig med sin avsatte visepresident Riek Machar. Maktkampen i ledelsen i den sørsudanske frigjøringsbevegelsen SPLM har ført til blodige kamper, flukt og stor fare for hungersnød.

Hilde Frafjord Johnson har ledet FN-styrken UNMISS siden 2011. Hun spilte en viktig rolle da fredsavtalen med Sudan ble forhandlet fram. Nå håper hun Kiir og Machar, som hun kaller sine venner, tar ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis ikke vil de ha sviktet hele prosjektet som de sloss for i mange tiår og som så mange døde for. Hva var poenget med deres lidelser hvis alt bare skal skusles vekk? sier hun til NTB.

– Ta ansvar sammen

– Dette er den største prøven som ledelsen i SPLM noen gang har stått overfor. De må få slutt på denne konflikten og redde landet. Da må de ta kollektivt ansvar og slutte å peke på alle andre og gi dem skylden, sier hun.

For det er de sørsudanske lederne selv som har forårsaket krisen, mener Frafjord Johnson.

– Jeg er egentlig mest sint. Noen av oss gjorde faktisk en innsats for å unngå at dette skjedde, men vi lyktes ikke, konstaterer hun.

Hun mener det fortsatt er tid til å hindre at konflikten setter seg for dypt.

– Red stormen av

Tross krisen, mener FN-toppen selv hun har stått løpet ut. Kampene har roet seg. Det har også den kraftige kritikken hun og FN har blitt utsatt for det siste halvåret.

– Hvis stormen hadde fortsatt å rase, ville jeg blitt i Juba. Det er viktig for FN å vise at man ikke lar seg presse. Og jeg ville ikke være en kaptein som forlater skipet midt i stormen, sier hun.

Salva Kiir anklaget i januar UNMISS for å opptre som en parallell regjering. Senere ble det funnet våpen i en FN-transport. Våpnene skulle til FN-soldater, men transporten var ikke i tråd med forståelsen med myndighetene. Demonstranter marsjerte i Juba, anklaget Frafjord Johnson for å være en opprørsleder og krevde at hun måtte gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

UNMISS-sjefen sier hun fikk sterk støtte fra FNs sikkerhetsråd. Påstandene ble tilbakevist, og forholdet mellom FN og regjeringen er vesentlig bedre nå, mener hun.

– Bygge landet

Det var et stort mandat hun fikk fra Sikkerhetsrådet for tre år siden. UNMISS skulle hjelpe til å bygge en nasjon fra grunnen av. Siden har krisene stått i kø, og FN-styrken fikk ikke alle soldatene de var lovet.

Fra 9. juli får UNMISS et mer begrenset mandat. Det handler om å beskytte sivile og humanitære forsendelser og overvåke menneskerettssituasjonen. Da er det naturlig å slutte, mener Frafjord Johnson.

Det nye mandatet passer bedre til et land i konflikt.

Halvannen million mennesker er drevet på flukt det siste halvåret. Over 100.000 av dem har søkt tilflukt i FN-basene.

– Jeg sa til meg selv da jeg tok jobben: Det skal aldri skje under min ledelse at vi ikke hjelper dem som søker tilflukt på våre baser, sier hun.

Hun viser til smertefulle erfaringer i FNs historie, som i Rwanda, der sivile ble drept uten at FN grep inn.

– Historisk samarbeid

Men basene er ikke bygd for å huse så mange mennesker over tid. FN anklages for ikke å sikre de fordrevne rent drikkevann og beskytte dem mot sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frafjord Johnson mener hun ikke kunne gjort noe annerledes, i hvert fall ikke med den kapasiteten styrken har.

Hun understreker at UNMISS samarbeider med de humanitære organisasjonene, slik at de kan gi hjelp inne i basene. Det har ikke skjedd før i FNs historie, påpeker hun.

Ferie og bok

Nå ser den tidligere KrF-politikeren fram til sin første ordentlige ferie på tre år. Etter hvert ser hun seg en ny stilling i FN, dog ikke i Sør-Sudan. Men først skal hun skrive bok om de siste tre årene.

– Det viktigste blir å fortelle historien, og så får man trekke lærdommer av den, konstaterer hun.

Fakta om Sør-Sudan

* Frigjøringsbevegelsen SPLM/A kjempet for selvstendighet for Sør-Sudan fra 1983-2005. Borgerkrigen kostet omkring to millioner mennesker livet.

* Fredsavtale som ble inngått i 2005, innebar at det skulle holdes folkeavstemning om selvstendighet. 99 prosent av innbyggerne i sør sa ja til løsrivelse. Sør-Sudan ble selvstendig 9. juli 2011.

* FN-operasjonen UNMISS fikk i oppdrag å sikre fred og sikkerhet og bistå statsbyggingen. Norske Hilde Frafjord Johnson ble leder for styrken.

* Anslagsvis 8 millioner mennesker, fordelt på en rekke folkegrupper, bor i Sør-Sudan.

* president Salva Kiir sparket i fjor visepresident Riek Machar etter en langvarig maktkamp. De to mobiliserte folkegruppene de tilhører, dinka og nuer, mot hverandre. Flere tusen mennesker er drept, og 1,5 millioner er fordrevet siden desember.

* Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD har fått partene til å inngå våpenhvile. De har også fått frist til 10. august for å bli enige om en overgangsregjering.

(NTB)

NTB

Les også
FN bygger leire til fordrevne i Sør-SudanFakta om Sør-Sudan
Les også
USA og Sudan forhandler om kristne Meriam
Les også
Global kristen
Les også
Rekordmange flyktninger i verdenFAKTA om flyktninger i verden 2014
Les også
Brende: - Sør-Sudan vil trenge over 10 milliarder