Fortvilet mor ber det norske folk om å hjelpe sønnen hjem

Kari Hilde French oppfordrer det norske folk til å «storme» UD, statsminister, justisminister og norske politikere for å få sønnen Joshua French hjemsendt til Norge.

- Skriv, ring, send sms og mai­ler til UD, stats­mi­nis­ter, jus­tis­mi­nis­ter og våre nors­ke po­li­ti­ke­re. De rødgrøn­ne har gjort lite, og op­po­si­sjo­nen har hel­ler ikke, med noen få unn­tak, vært noe in­ter­es­sert i å gjøre noe med Kon­go-sa­ken, skri­ver French på sin blogg.

I går etter­mid­dag hadde Tjost­olv Mo­lands fa­mi­lie ennå ikke hørt noe fra Uten­riks­de­par­te­men­tet om søn­nens død. 28-årin­gen ble fun­net død i cella i Kins­ha­sa søn­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har ikke hørt noe fra UD i det hele tatt, hel­ler ikke om hjem­sen­del­sen av kis­ten, sa Tjost­olv Mo­lands far, Knut Mo­land, til NTB

Båren skal hjem

Uten­riks­de­par­te­men­tet har lovet at båren til Tjost­olv Mo­land vil komme hjem til Norge, sa ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold til NRK.

Sam­men med moren til Jos­hua French, Kari Hilde French, møtte Graas­vold man­dag uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) for å snak­ke om døds­fal­let til Tjost­olv Mo­land. Møtet star­tet klok­ka 10.30 i Uten­riks­de­par­te­men­tet og varte i to timer.

I til­legg til prak­tis­ke de­tal­jer rundt hjem­sen­del­se av båren, drei­de møtet i UD seg også om hva som nå kan gjø­res for å få Jos­hua French over­ført til Norge for so­ning

- Redde Jos­hua French

Fa­mi­lie­ne til Tjost­olv Mo­land og Jos­hua French mener nors­ke myn­dig­he­ter ikke har gjort en god nok jobb med å hjel­pe de to.

Knut Mo­lands kri­tikk av myn­dig­he­tens inn­sats fra for å få søn­nen og Jos­hua French over­ført til Norge, har lenge vært skarp. Man­dag, dagen etter døds­fal­let, var den ikke mind­re krass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men til NTB sier Knut Mo­land sam­ti­dig at det «nå er om å gjøre å redde livet til den andre, Jos­hua French.»

Møtte moren

Også Kari Hilde French har lenge vært opp­gitt over myn­dig­he­te­nes inn­sats i saken. Hun skri­ver også at fa­mi­li­en har grått mange tårer over Tjost­olv Mo­lands død: «Hvor­dan Mo­lands må ha det kan vi ikke en­gang fore­stil­le oss. Og hvor­dan Josh måtte ha det orker jeg hel­ler ikke å tenke på», skri­ver hun på blog­gen. Der ber hun også medie­ne vise for­stå­el­se for at fa­mi­li­en ikke orker å snak­ke med dem.

Bis­kop Tor B. Jør­gen­sen en­ga­sjer­te seg sterkt i saken i 2009 og skrev den gang et åpent brev til uten­riks­mi­nis­ter Jonas Gahr Støre og ut­vik­lings­mi­nis­ter Erik Sol­heim.

På te­le­fon fra Bu­da­pest sier Jør­gen­sen at døds­fal­let er dypt be­kla­ge­lig, og en stor tra­ge­die. Han støt­ter Kari Hilde French sin opp­ford­ring om å øke pres­set inn mot nors­ke myn­dig­he­ter og sier at han som bis­kop kom­mer til å sende et brev til uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide når han kom­mer hjem fra Bu­da­pest neste uke.

I til­legg vil han vur­de­re om det blir na­tur­lig å knyt­te seg opp mot andre for­mer for en­ga­sje­ment som fa­mi­li­en vil være del­ak­tig i.

- Tjost­olv trod­de på him­me­len

- Rett­fer­dig­he­ten sei­ret ikke denne gang. Tjost­olv var alt annet enn kri­mi­nell i mine øyne, sier evan­ge­list Rune Ed­vard­sen, dag­lig leder for Tro­ens Bevis Ver­dens Evan­ge­li­se­ring i Kvi­nes­dal i en kom­men­tar til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ed­vard­sen har be­søkt Mo­land og French en rekke gan­ger i feng­sel i Kongo og sier han vil savne Tjost­olv.

- Han var en flott type som jeg delte mange gode stun­der med. Han var kunn­skaps­rik om Afri­ka, en even­ty­rer som nå har dratt hjem. Han trod­de på him­me­len, sier Rune Ed­vard­sen.

- Mine tan­ker går til moren Mathil­de som ring­te meg tid­li­ge­re, og hele fa­mi­li­en som kjem­pe for livet hans. De tren­ger all opp­back­ing nå med denne dob­belt-tra­ge­di­en.

Dagen/ NTB

Kongo-saken

Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør Abedi Kasongo.

Drapet skal ha skjedd 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

UD sendte et forslag til en utleveringsavtale til kongolesiske myndigheter for over et år siden, men har ennå ikke fått noe svar.

I desember 2011 ble de to fangene overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

Tjostolv Moland (32) ble funnet død på cellen han delte med Joshua French (31) søndag morgen. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare. (©NTB)

Les også
Bondevik har jobbet for å frigi Moland og French
Les også
Den norske fangen Tjostolv Moland i Kongo er død