Den russiskortodokse kirkens mektige overhode, patriark Kirill, sammen med president Vladimir Putin og ortodokse munker på den delvis selvstyrte kloster-halvøya Athos i Hellas i slutten av mai. Kirill er nummer tre fra høyre i første rad. Foto: Aleksej Druzhinin / Sputnik / Kreml / Reuters / NTB scanpix

Første møte for ortodokse kirker på 1.200 år kan bli avlyst

Etter å ha ventet i 1.200 år, mente lederne for de ulike ortodokse kirkene at det var på tide med et felles møte. Religiøs og politisk maktkamp kan gjøre at møtet går i vasken.

Planleggingen av møtet har pågått i 55 år, og alt lå omsider til rette for at ledere for de ortodokse kirkesamfunnene i Hellas, Russland, Georgia, Syria og en rekke andre land skulle samles på Kreta fra 19. til 26. juni.

Men på et eget møte for biskopene i den russiskortodokse kirken mandag bestemte de seg for ikke å delta likevel. Kirken i Georgia, en av verdens eldste, har også meldt avbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bakgrunnen skal være russiske kirkelederes misnøye med patriarken av Konstantinopel – byen som i dag er bedre kjent som Istanbul. Russerne mener patriark Bartholomeos I opptrer som en egenrådig pave, forklarer professor Vladimir Vasilik ved universitetet i St. Petersburg til nyhetsbyrået Tass.

Forrige gang alle de ortodokse kirkene var samlet til et felles møte, var i år 787. Her deltok også den katolske kirken.

Les også
De har feiret gudstjeneste på en byggeplass i 15 år
Les også
Frykt for kollaps forener kranglete prester
Les også
Han bygger Guds rike i Egypt
Les også
Putin: – Vesten truer Russlands sikkerhet
Les også
Paven besøker Lesvos