Venstre-politiker Åsta Årøen (t.h.) i en debatt om annerledesbarna på Litteraturhuset i Oslo i forrige uke. (Foto: Silje Rognsvåg)

- Forslaget om å tillate surrogati vil falle

Venstres forslag om å åpne opp for surrogati vil bli nedstemt av landsmøtet, mener Åsta Årøen i programkomiteen.

- Jeg tror det kom­mer til å falle. Mange i Venst­re sig­na­li­se­rer en sterk be­kym­ring for at det kan bli en ut­glid­ning rundt sur­ro­ga­ti. Jeg tror det vil på­vir­ke stemme­giv­nin­gen hos oss som har støt­tet for­sla­get. Det er en viss uenig­het i hvor­dan en ser for seg si­tua­sjo­nen til slutt, sier komitémed­lem Åsta Årøen.

I ut­kast til nytt pro­gram fore­slår Venst­res pro­gram­ko­mi­te å «Åpne opp for al­tru­is­tisk (uegen­nyt­tig) mo­ti­vert sur­ro­ga­ti.» Et mindre­tall på fem per­soner vil stry­ke dette punk­tet. Årøen stem­te for i pro­gram­ar­bei­det, og vil fortsatt stemme for det restriktive forslaget. Men hun tror et flertall vil gå mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mange som ville støttet det, kommer til å ikke gjøre det under landsmøtet, fordi det er sådd tvil om den restriktive linjen, sier hun.

Mot kom­mer­sia­li­se­ring

Årøen mener at de­bat­ten rundt sur­ro­ga­ti har ut­vik­let seg i feil ret­ning.

- Noen av oss synes at den kom­mer­si­el­le til­nær­min­gen er mer pro­ble­ma­tisk enn andre. For min del øns­ker jeg en vel­dig re­strik­tiv va­ri­ant. Jeg vet at flere har støt­tet det øns­ket, mens andre ikke har behov for en re­strik­tiv til­nær­ming, sier po­li­ti­ke­ren.

- Ikke en jobb

Det var vik­tig for Årøen at be­gre­pet «al­tru­is­tisk» kom med i for­mu­le­rin­gen om sur­ro­ga­ti.

- Jeg ten­ker at sur­ro­ga­ti må være noe to som står hver­and­re nær, er enige om å gjøre, for ek­sem­pel to søst­re. Det skal ikke være som et ar­beid.

Hun mener det ikke bør være mu­lig­het til å gi kom­pen­sa­sjon til sur­ro­ga­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sur­ro­gat­mor må kunne do­ku­men­te­re en viss inn­tekt i for­kant, slik at vi er sikre på at det ikke er øko­no­misk av­hen­gig­het som mo­ti­ve­rer for sur­ro­ga­ti, sier po­li­ti­ke­ren.

Dagen

Venstres landsmøte 2013

12.-14. april på Fornebu.

Landsmøtet skal vedta nytt partiprogram for Venstre.

Verdisaker som skal tas opp: Surrogati, eggdonasjon med kjent giver, reservasjonsrett for leger,