Forlanger erstatning etter abort i 7. måned

En kinesisk kvinne skal ha blitt sinnslidende etter at hun ble tvunget til å abortere sitt barn nummer to, i 28. uke. Paret hadde ventet for lenge med å betale en bot til myndighetene.

I no­vem­ber 2011 skal Gong Qui­feng ha blitt pres­set til å bli med på syke­hus av fa­mi­lie­plan­leg­gings-kon­to­ret i Lia­nyuan i Hu­nan­pro­vin­sen, der hun og fa­mi­li­en bor.

På syke­hu­set ble fos­te­ret hun bar på tvangs­abor­tert. Gong var da sju må­ne­der på vei med sitt andre barn, rap­por­te­rer Chris­ti­an Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­svant

Ekte­man­nen til Gong, Wu Yongyuan, har for­talt ulike medi­er at kona hans bare for­svant en dag, og at han fant henne igjen på syke­hu­set.

Wu hev­der at myn­dig­he­te­ne har for­talt ham at han ven­tet for lenge med å be­ta­le boten som ek­te­pa­ret fikk. De kva­li­fi­ser­te ikke til å få et barn til iføl­ge Kinas ett­barns­po­li­tikk.

Wu på­står også at en an­satt i fa­mi­lie­plan­leg­gings­kon­to­ret skrev under på skje­ma­et som ga syke­hu­set til­la­tel­se til å ut­fø­re abor­ten på vegne av Gong, og at ingen av fa­mi­lie­med­lem­me­ne var til stede. Dette står i kon­trast til det de tre an­sat­te i fa­mi­lie­plan­leg­gings­kon­to­ret som fulg­te Gong har for­talt.

Gong skal ha fått en sprøy­te med en «kje­misk blan­ding» som satte i gang fød­se­len. Kvin­nen skal ha hatt «eks­tre­me smer­ter» uten at dok­to­re­ne klar­te å hjel­pe henne.

30 timer se­ne­re kom et død­født barn på 35 cm til ver­den. Paret fikk ikke til­la­tel­se til å holde bar­net. En hjelpe­plei­er tok det til nær­mes­te ås der mange andre barn lå be­gra­vet, skri­ver Schen­zen Daily.

Frykt

LifeSi­te­News.com, som også har om­talt saken, skri­ver at Gong har ut­vik­let «en sterk fø­lel­se av at folk er ute etter å skade henne». Sym­pto­me­ne skal ha for­ver­ret seg i møte med ki­ne­sis­ke stats­tje­neste­menn. Det er do­ku­men­tert at hun ut­tryk­ker frykt og mis­tenk­som­het over­for auto­ri­tets­per­soner, og at hun opp­fø­rer seg an­ner­le­des over­for søn­nen sin, blant annet ved å «kle ham rart».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leger i Sha­oy­ang skal ha gitt Gong dia­gno­sen schi­zo­fre­ni i juni. Hun har ingen his­to­rikk på sinns­li­del­se fra tid­li­ge­re. I 2004 ble hun ope­rert for å fjer­ne en hjerne­svulst, men det kan ikke ha på­ført henne sinns­li­del­se, mener ekte­man­nen, som på­står syk­dom­men skyl­des den tvung­ne abor­ten.

Ekte­man­nen, Wu Yongyuan, sier ek­te­pa­ret ber om kom­pen­sa­sjon fordi de vil ha rett­fer­dig­het i saken, skri­ver Schen­zen Daily. Avi­sen skri­ver også at byens klage­kon­tor sier det vil bli vans­ke­lig å be­vi­se at Gongs syk­dom har sam­men­heng med at fød­se­len ble igang­satt.

Reg­gie Litt­le­john, som leder Women's Rights Wit­hout Fron­ti­ers, har klagd den «tvangs­mes­si­ge ki­ne­sis­ke fød­sels­kon­trol­len» inn for FNs kvinne­kom­mi­sjon (UNCSW) 1. au­gust i år.

Siden ett­barns­po­li­tik­ken i Kina ble igang­satt i 1979 hev­der lan­det å ha for­hind­ret mer enn 400 mil­lio­ner føds­ler, skri­ver LifeSi­te­News. Sta­ti­stikk fra mars måned for­tel­ler dess­uten om 196 mil­lio­ner ste­ri­li­se­rin­ger og inn­set­tel­se av 403 mil­lio­ner spi­ra­ler, de fles­te ob­li­ga­to­ris­ke.

DAGEN

Tvungen abort

Gong Quifeng fra Lianyuan i Hunanprovinsen i Kina skal ha blitt sinnslidende som følge av en tvungen abort i 7. måned.

Familien ber den kinesiske regjering om kompensasjon for tort og svie.

Siden ettbarnspolitikken ble igangsatt i 1979 hevder landet å ha forhindret mer enn 400 millioner fødsler. Statistikk fra mars måned forteller dessuten om 196 millioner steriliseringer og innsettelse av 403 millioner spiraler, de fleste obligatoriske.

Les også
- Legen sa det var «høy risiko» for at barnet ville få DownsFosterdiagnostikk