Foreslår salg av nye bøker i gjenbruksbutikker

Snart er Stavanger uten kristen bokhandel, og Bergen har vært det en tid. I den forbindelse er det kommet forslag om at gjenbruksbutikker også kan selge nye kristne bøker.

- Dette skul­le vi gjer­ne gjort om det var mulig. Men vi har ikke lov å selge noe nytt, og det er en av grun­ne­ne til at vi er fri­tatt fra moms, for­tel­ler Svein­ung Lianes, leder for Mi­sjons­sen­tra­len Gjen­bruk.

De dri­ver 26 bu­tik­ker rundt i lan­det, og hadde i fjor en om­set­ning på 40 mil­lio­ner kro­ner og et over­skudd på mer enn 22 mil­lio­ner kro­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I til­legg hadde dette vært i kon­kur­ran­se med bok­hand­le­ne, og det har med for­hold til denne bran­sjen å gjøre, leg­ger Lianes til.

Men de fles­te gjen­bruks­bu­tik­ke­ne har egne av­de­lin­ger med bruk­te bøker.

Ikke umu­lig for Fre­tex

Dag­lig leder iFre­tex, Trond Ivar Vest­re, opp­ly­ser at de be­ta­ler moms, og det er der­for ikke umu­lig for dem å selge også nye bøker.

- Jeg har ikke tenkt på dette før du spør, og det har ikke vært vur­dert hos oss. Vi sel­ger vel­dig mye bruk­te bøker. Men det er lite sann­syn­lig at salg av nye bøker er ak­tu­elt i våre bu­tik­ker, sier Vest­re.

Han leg­ger til at sett fra deres side er det pro­ble­ma­tisk å tilby både nye og gamle pro­duk­ter.

- Dette ska­per en dis­har­mo­ni, og det blir noe annet enn hva man for­ven­ter i en gjen­bruks­bu­tikk, sier Trond Ivar Vest­re, som også nev­ner at de sel­ger litt nytt, for ek­sem­pel sok­ker og un­der­tøy. Men Fre­tex-bu­tik­ke­ne har hatt det som en mål­set­ting at det skal ikke være mer enn 10 pro­sent nye ar­tik­ler i bu­tik­ke­ne.

DAGEN