- Forby sextvang, men ikke sexkjøp

Norge burde avskaffe sexkjøpsloven og hallikparagrafen, ifølge en ny, kontroversiell rapport fra tankesmien Civita.

- Den nors­ke pro­sti­tu­sjons­lov­giv­nin­gen ram­mer de pro­sti­tu­er­te mer enn noen andre, slår Kris­ti­an Ton­ning Riise fast i en fersk rap­port han har skre­vet for tanke­smi­en Ci­vi­ta.

Riise er pro­sjekt­med­ar­bei­der i Ci­vi­ta og sit­ter i sen­tral­sty­ret til Unge Høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ved­går at det er vans­ke­lig å lage en «ideal­løs­ning på pro­sti­tu­sjons­pro­ble­ma­tik­ken», men an­be­fa­ler å fjer­ne «alle lover som, di­rek­te eller in­di­rek­te, for­byr sam­tyk­ken­de sex mel­lom voks­ne men­nes­ker.» Riise mener Norge kun bør «forby og for­føl­ge tvang» når det gjel­der sex.

Ci­vi­tas løs­ning

* av­skaf­fe hal­lik­pa­ra­gra­fen.

* de­fi­ne­re sex­salg som ar­beid, med til­hø­ren­de ret­tig­he­ter og plik­ter for de som øns­ker å være sex­ar­bei­de­re.

* skil­le mel­lom fri­vil­lig­het og tvang i de­fi­ni­sjo­nen av «ut­nyt­ting».

* re­vi­de­re men­neske­han­dels­pa­ra­gra­fen for å be­gren­se de­fi­ni­sjo­nen til å om­hand­le si­tua­sjo­ner der tvang, mis­bruk eller for­le­del­se er til stede.

* kon­sen­tre­re po­liti­inn­sat­sen mot de som ut­nyt­ter, hel­ler enn å ramme hele mar­ke­det.

- Sam­let sett vir­ker denne an­be­fa­lin­gen til­syne­la­ten­de kon­tro­ver­si­ell i Norge, men det er altså ikke verre enn at det er ord­nin­ger som er ut­prøvd med gode re­sul­ta­ter i andre land, skri­ver Riise i rap­por­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han viser til at til­ta­ke­ne er i tråd med an­be­fa­lin­ger fra en rekke FN-or­ga­ni­sa­sjo­ner, Human Rights Watch, In­ter­na­tio­nal La­bour Or­ga­niza­tion, Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal og Ver­dens helse­or­ga­ni­sa­sjon (WHO).

- Til tross for et mas­sivt press fra spe­si­elt ra­di­kal­fe­mi­nis­ter og kris­ten­kon­ser­va­ti­ve grup­pe­rin­ger i mange land, synes det å være en vok­sen­de kon­sen­sus i in­ter­na­sjo­na­le mil­jø­er om at av­kri­mi­na­li­se­ring og ret­tig­he­ter er rik­tig medi­sin, sam­men med til­gang på so­sia­le til­tak og helse­tje­nes­ter» opp­sum­me­rer Riise i rap­por­ten.

Tren­ger ny de­batt

Ci­vi­ta-rap­por­ten slår fast også at vi tren­ger en helt ny de­batt om hvor­dan vi re­gu­le­rer kjøp og salg av sex. For­fat­te­ren er kri­tisk til at pro­sti­tu­er­te ikke tas med i de­bat­ten, som han mener do­mi­ne­res av «po­li­ti­ke­re, ra­di­kal­fe­mi­nis­ter og kris­ten­kon­ser­va­ti­ves gode in­ten­sjo­ner.»

Vi­de­re mener Riise at vi må slut­te med å be­hand­le pro­sti­tu­sjon som et «fe­mi­nis­tisk pro­blem» og er­kjen­ne at det fin­nes både fri­vil­li­ge og ufri­vil­li­ge ak­tø­rer blant sex­ar­bei­de­re.

KrF vil ha loven

Høyre, Venst­re og Frp øns­ker å opp­he­ve sex­kjøps­lo­ven, mens KrF vil be­hol­de den. Nylig an­be­fal­te Europa­par­la­men­tet å se til den nors­ke og svens­ke mo­del­len for for­bud mot sex­kjøp.

- Europa­rå­det ser at sex­kjøps­lo­ven er et vik­tig red­skap for å få bukt med ut­nyt­tel­sen. De­bat­ten burde egent­lig dreie seg om at 80-90 pro­sent av dem som sel­ger sex på gaten er av uten­landsk opp­rin­nel­se. I hvert fall 25 pro­sent av dem er ut­satt for men­neske­han­del. Sex­kjøps­lo­ven re­du­se­rer etter­spør­se­len og gjør mar­ke­det mind­re, og der­med blir færre frak­tet til Norge, sier Kjell In­golf Rop­stad (KrF).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Sexkjøpsloven

Straffeloven paragraf 202a: «Med bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler straffes den som skaffer seg eller andre seksuell omgang eller handling ved å yte eller avtale vederlag».

Hallikparagrafen 202: «Den som fremmer andres prostitusjon eller leier ut lokaler og forstår at lokalene skal brukes til prostitusjon eller utviser grov uaktsomhet i så måte, straffes med bøter eller fengsel inntil 5 år.»

Paragraf 224: «Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter en person til prostitusjon eller andre seksuelle formål (...) straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år.»

Les også
KrF ber regjeringen lytte til sexkjøpsdebatt i Europa
Les også
KrF vil slåss for å beholde forbud mot sexkjøp
Les også
Sexkjøpsloven er et viktig verktøy mot menneskehandelBjarne Bjelland
Les også
Sexkjøpsforbudet bør bestå