Sexkjøpsloven er et viktig verktøy mot menneskehandel

Tid­li­ge­re har Høyre og Frp hev­det at sex­kjøps­lo­ven og men­neske­han­del ikke kan sam­men­lig­nes. Rap­por­te­rin­ger om in­ter­na­sjo­nal kri­mi­na­li­tet sier det mot­sat­te, skriver Bjarne Bjelland.

KrF har de siste da­ge­ne med rette satt søke­ly­set på sex­kjøps­lo­ven, og ar­gu­men­te­rer med at det er et pa­ra­doks at Norge vil fjer­ne sex­kjøps­lo­ven, mens res­ten av Euro­pa går den mot­sat­te veien og ser til lan­de­ne i Nor­den for å få et nytt lov­verk.

Over­vå­kings­or­ga­net for den euro­pe­is­ke kon­ven­sjon mot men­neske­han­del (GRETA) er det or­ga­net som fører til­syn med sta­te­nes etter­le­vel­se av sine for­plik­tel­ser etter Europa­rå­dets kon­ven­sjon om til­tak mot men­neske­han­del.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

GRETA pub­li­se­rer jevn­lig rap­por­ter om sitt til­syn og kom­mer med an­be­fa­lin­ger til med­lems­sta­te­ne. Nylig har det kom­met en fersk rap­port om Nor­ges inn­sats mot men­neske­han­del. For­sla­ge­ne fra ko­mi­te­en er føl­gen­de: Øke straf­fe­ne! Bedre iden­ti­fi­se­rin­gen! Sikre at ofre ikke blir straffe­for­fulgt! Sikre at ofre for men­neske­han­del ikke blir straffe­for­fulgt for lov­brudd de er blitt på­lagt av bak­menn.

Norge bør bli bedre i kam­pen mot men­neske­han­del, kon­sta­te­rer rap­por­ten. Dette er ty­de­li­ge sig­na­ler til oss om at den job­ben som blir gjort ikke er god nok. Po­li­ti­et i Norge har ge­ne­relt ikke brukt mye tid på denne pro­ble­ma­tik­ken.

Kri­mi­na­li­tets­bil­det i Norge er pre­get av økt glo­ba­li­se­ring som har med­ført en til­strøm­ming av uten­lands­ke kri­mi­nel­le ak­tø­rer og nett­verk, og uten­lands­ke kri­mi­nel­le grup­per er i sta­dig øken­de grad in­volvert i or­ga­ni­sert kri­mi­na­li­tet.

I rap­por­ten fra Kripos om «Den or­ga­ni­ser­te kri­mi­na­li­tet i Norge. Tren­der og ut­ford­rin­ger 2013-2014» står det føl­gen­de på side 22: «Tra­di­sjo­nelt for­bin­des men­neske­han­del med ut­nyt­tel­se av kvin­ner til pro­sti­tu­sjon.

Det er sann­syn­lig at pro­sti­tu­sjon er den ut­nyt­tings­for­men som er hyp­pigst fore­kom­men­de innen men­neske­han­del. Pro­sti­tu­er­te ope­re­rer på gaten, i lei­lig­he­ter, er mo­bi­le og rei­ser rundt på ho­tel­ler og lig­nen­de. De er fra ulike land, selv om ni­ge­ri­ans­ke og øst­euro­pe­is­ke kvin­ner synes å do­mi­ne­re bil­det».

Tid­li­ge­re har Høyre og Frp hev­det at sex­kjøps­lo­ven og men­neske­han­del ikke kan sam­men­lig­nes. Rap­por­te­rin­ger om in­ter­na­sjo­nal kri­mi­na­li­tet sier det mot­sat­te. I det siste har flere stor­by­po­li­ti­ke­re i Høyre ut­talt at de mener at sex­kjøps­lo­ven bør fort­set­te. I Sve­ri­ge er ek­sem­pel­vis gate­pro­sti­tu­sjon re­du­sert med 50 pro­sent, og po­li­ti­ets rap­por­te­rin­ger kon­klu­de­rer med at vårt nabo­land er mind­re og mind­re at­trak­tivt for men­neske­hand­le­re.

Norge er al­le­re­de et at­trak­tivt land for in­ter­na­sjo­na­le ban­der som dri­ver kri­mi­nell virk­som­het i vårt land. Ved å opp­he­ve sex­kjøps­lo­ven blir det enda mer at­trak­tivt, og vi får enda stør­re ut­ford­rin­ger på dette om­rå­det. Vi har ennå flere ut­ford­rin­ger når det gjel­der hånd­he­vin­gen av sex­kjøps­lo­ven viser er­fa­rin­gen, men å opp­he­ve denne nå er ikke noen løs­ning.

Men­neske­han­del er grove kri­mi­nel­le hand­lin­ger, og hand­ler egent­lig om det nye mo­der­ne sla­ve­ri­et uten­for våre egne dører. Det er høyst be­ti­me­lig å for­ven­te at vår nye re­gje­ring tar tak i denne pro­blem­stil­lin­gen sna­rest og ma­nøv­re­rer sin inn­sats etter fakta og ikke etter egne syn­sin­ger etter at eva­lu­e­rin­gen om denne loven er fer­dig. Sex­kjøps­lo­ven er og vil bli et vik­tig verk­tøy i å be­kjem­pe or­ga­ni­sert kri­mi­na­li­tet og men­neske­han­del.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bjarne Bjelland

Hafrsfjord