Folket avgjør vernepliktens framtid i Sveits

Sveit­ser­ne skal søn­dag stem­me over et for­slag om å vrake verne­plik­ten, en plikt som mange mener er en vik­tig del av alpe­lan­dets iden­ti­tet.

Det er pa­si­fis­ter som har frem­met for­sla­get. De mener at Sveits bør følge i fot­spo­re­ne til en rekke land som har av­skaf­fet verne­plik­ten det siste ti­året, blant dem Frank­ri­ke, Ita­lia, Spa­nia, Por­tu­gal, Tysk­land og Polen.

Men iføl­ge en me­nings­må­ling for­ri­ge uke vil for­sla­get kun få en opp­slut­ning på 31 pro­sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De­bat­ten i for­kant av folke­av­stem­nin­gen har av­slørt skar­pe mot­set­nin­ger mel­lom de som mener verne­plik­ten er en over­lev­ning fra for­ti­den, og de som mener den er en vik­tig del av den sveit­sis­ke iden­ti­te­ten, i lik­het med sjo­ko­la­de og ost.

For­sla­get split­ter også de po­li­tis­ke fløy­ene, der venstre­si­den støt­ter en av­skaf­fel­se, mens de kon­ser­va­ti­ve par­ti­ene er imot.

Sveits har vært nøy­tralt i to år­hund­rer og er ver­ken med­lem av NATO eller EU. I dag gjel­der verne­plik­ten for menn mel­lom 18 og 32 år. Alle kal­les inn til en sju uker lang tje­nes­te, og i løpet av de på­føl­gen­de årene må de inn til re­pe­ti­sjons­øvel­ser seks gan­ger. Hver øvel­se varer 19 dager. Mange re­ser­vis­ter opp­be­va­rer våpen hjem­me hos seg selv. (©NTB)

Les også
Vil ha ny nasjonalsang - uten Gud